Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 180 °C. Ráfek i dno formy o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem, na ráfku bude dobře držet, pokud jej „přilepíte“ tak, že ho potřete máslem. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Přimiste citronovou kůru a jedno po druhém zašlehejte i vejce – další přidávejte vždy až ve chvíli, kdy je předchozí do těsta zcela zapracované. Vmíchejte jogurt, dvě lžíce bezového likéru a nakonec i oba druhy mouky proseté s práškem do pečiva, sodou a troškou soli.
02.
Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 35 minut dozlatova. Zbylé tři lžíce likéru smíchejte se třemi lžicemi horké vody a ještě horký korpus směsí potřete. Nechte vychladnout. Nemáte-li likér, použijte místo něj bezový sirup. (Vyrobte si doma bezový sirup)
03.
Jahody rozmixujte, smíchejte s citronovou šťávou a cukrem a v rendlíku svařte. Když je tekutina zredukovaná a směs sytě červená, odstavte a nechte zcela vychladnout. Měkké máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a vmíchejte vychladlé jahodové pyré.
04.
Vychladlý korpus navrch potřete jahodovým krémem a ozdobte čerstvými jahodami a bezovými kvítky.
Tip: Vychladlý korpus můžete před zdobením proříznout a promazat jahodovou marmeládou.
Láká vás chuť bezového květu, nebo ji nevyhledáváte? A víte, k čemu všem je květ bezu dobrý? Zkuste i další recepty, které z něj můžete připravit.