Článek
Postup
01.
Nejdřív si připravte bazalkový cukr: bazalku omyjte a nechte dobře oschnout. Do mixéru vsypejte cukr, přidejte otrhané bazalkové lístky a rozmixujte. Cukr se zbarví a získá omamnou vůni. Bazalku můžete přidávat postupně – pro její celkové množství je určující, jak cukr voní a chutná vám.
Tip: Cukr s bazalkou je poměrně vlhký. Spotřebujte ho ihned, nebo ho nechte pořádně proschnout na velkém plechu. Ke skladování ho ale nedoporučujeme, rychle ztrácí barvu i vůni. Použijte ho do těsta a skvělý je i jako posypka na domácí sorbety. Kromě jahod ho zkuste zkombinovat s citronem, limetkou, ananasem, melounem nebo malinami... A pamatujete retro drinky ve skleničkách ozdobených cukrem? Bazalkovému cukru to na nich neobvykle sluší.
02.
Jahody opláchněte a nechte oschnout. Nejhezčí kousky dejte stranou na ozdobu (asi třetinu celkového množství) a zbytek nakrájejte na kostičky. Vložte je do mísy, přidejte lžíci krupicového cukru, zlehka promíchejte a dejte chvíli odstát. Jahody pustí šťávu, kterou využijete později.
03.
Troubu předehřejte na 170 °C a dortovou formu vyložte pečicím papírem. Do velké mísy rozklepněte vejce, přidejte 200 g bazalkového cukru (zbytek použijete ke zdobení) a nastrouhanou citronovou kůru a vyšlehejte do husté a nadýchané hmoty. Postupně přilejte olivový olej a mléko a také je dobře zašlehejte.
04.
Mouku prosejte s práškem do pečiva a už jenom zlehka vmíchejte do těsta. Těsto přemístěte do formy, uhlaďte a zvolna pečte asi 35–40 minut, až se korpus zbarví do zlatohnědé barvy a špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Nechte chvíli zchladnout ve formě, poté vyjměte a nechte na mřížce úplně vychladnout.
Tip: Takhle připravený korpus můžete připravit den předem a nechat na lince zabalený ve fólii do druhého dne.
05.
Na krém rozpusťte bílou čokoládu. Odstavte, občas promíchejte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
06.
V míse prošlehejte mascarpone s vanilkovým extraktem do krémové konzistence. Přidejte smetanu a dál šlehejte, až hmota začne houstnout. Poté po lžících přidejte i rozpuštěnou čokoládu a ušlehejte pevný krém. Hotový nechte chvíli vychladit v lednici, bude se vám s ním lépe pracovat. Video: Jak ušlehat tuhou šlehačku?
Tip: I krém si můžete připravit den předem a uskladnit v lednici. Před sestavování dortu ho pak nechte chvíli povolit v pokojové teplotě.
07.
Korpus vodorovně rozřízněte (jde to perfektně zubní nití) a spodní část postavte na servírovací podnos. Nakrájené jahody zatím pustily poměrně dost šťávy. Sceďte je, šťávu zachyťte a zlehka s ní prokapejte spodní část korpusu. Poté na něj rovnoměrně rozetřete asi třetinu krému. Pomocí cukrářského sáčku naneste druhou třetinu krému po obvodu dortu tak, aby vytvořila kolem středu jakýsi mantinel. Dovnitř rozprostřete okapané jahody a přiklopte druhou částí korpusu.
SLADKÉ RECEPTY S OLIVOVÝM OLEJEM
08.
Poslední třetinu krému naneste na povrch a dort ozdobte jahodami a zbytkem krému v cukrářském sáčku. Dort ještě posypejte zbytkem bazalkového cukru, nechte v lednici chvíli proležet a ztuhnout, a můžete podávat.
Máte jahody? Upečte si zdravý jahodový koláč na plech s drobenkou nebo rychlé tvarohové knedlíky s jahodami. Nechce se vám péct ani vařit, ale chcete si pochutnat nebo se ukázat? Udělejte si croissant se šlehačkou a s jahodami jako z kavárny.