Článek
Postup
01.
Všechny suroviny zpracujte na hladké těsto.
02.
Rozdělte ho na 6 až 8 dílů a každý natlačte do tartaletkové formy. Pokud máte menší formičky na košíčky, klidně použijte ty. Dno propíchejte vidličkou a dejte na 15 až 20 minut do mrazáku – díky tomu se jim nevypoulí dno.
03.
Košíčky pak pečte zhruba 15 minut při 180 °C dozlatova. Nechte vychladnout.
04.
Mezitím si připravte krém: jahody, smetanu, vejce, limetkovou šťávu (a klidně i trochu nastrouhané kůry), škrob a cukr rozmixujte a ve vodní lázni asi 10 minut za stálého míchání zahřívejte, až krém zhoustne. Vmíchejte do něj máslo, na povrch přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte také vychladnout.
05.
Krém poté rozdělte do košíčků a těsně před podáváním dozdobte čerstvými jahodami, zbylou ušlehanou smetanou a jedlými květy – maceškami, sedmikráskami nebo třeba begoniemi.
Tip: Nám košíčky nejvíce chutnaly druhý den, protože těsto hezky změklo. Místo jahod můžete použít jiné sezonní ovoce nebo koláčky naplnit citronovým lemon curd.
Máte rádi elegantní koláče s ovocnou náplní? Pak určitě zkuste i jahodový koláč s mátou, křehký citronový s rozmarýnem nebo náš oblíbený tvarohový koláč s borůvkami!