Článek
Postup
01.
Vejce v hrníčku prošlehejte, část použijete do těsta a část na potření. Mouku, cukr, sůl, většinu vejce (na potření nechte jen 1 až 2 lžíce) a kostičky studeného másla rozmixujte nebo rukama rychle zpracujte na konzistenci drobenky, přidejte 2 až 4 lžíce vody a dopracujte. Zabalte do folie a nechte minimálně 30 minut v lednici odpočinout.
02.
Omyté jahody odstopkujte, pokrájejte na plátky a smíchejte s mandlovým nebo vanilkovým extraktem, cukrem a škrobem.
03.
Mezi dvěma archy pečicího papíru vyválejte těsto na asi 3 mm silné kolo, horní plát sundejte a korpus kromě asi 4cm okrajů posypejte mandlemi. Ty zaručí, že koláč nezvlhne. Na ně rozprostřete jahody i se šťávou, co pustily, a okraje přehněte dovnitř. Potřete je odloženým vejcem, posypejte plátky mandlí a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 25 až 30 minut do zlatova.
04.
Pro lesklejší povrch potřete jahody po vychladnutí trochou rozehřátého džemu.
Zkuste i jiné varianty tohoto snadného koláče - třeba špaldovou galette s tvarohem nebo rychlou galetku z listového těsta, obě jsou skvělé.