Hlavní obsah
3,1
(321)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Vláčné jogurtové těsto, šťavnaté jahody a křupavá bílá čokoláda. Jahodová bublanina je prostě klasika, kterou byste si měli aspoň jednou za sezonu jahod upéct! A ani nepotřebujete váhu, většinu totiž odměříte kelímkem od jogurtu.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1/2 kelímku hnědého cukru
  • 2 ks vejce
  • 2 kelímky polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 kelímky čerstvých jahod
  • 1/2 tabulky bílé čokolády
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce tuku
  • 1 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Jahody (na koláčovou formu stačí 250 g) odstopkujte a smíchejte s trochou mouky, aby v koláči neklesly dolu. Čokoládu nasekejte nahrubo.

02.

Jogurt (použijte kelímek 150 či 200 g) prošlehejte s cukrem, vajíčky, moukou, kypřicím práškem, vanilkovým extraktem a solí. 

03.

Rozetřete do vymazané a vysypané koláčové formy či malého pekáčku a poklaďte jahodami a čokoládou. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut dozlatova.

Tip: Místo čokolády koláč posypejte mandlovými lupínky nebo drobenkou a pro vláčnější těsto do něj přidejte 4 až 6 lžic slunečnicového oleje či rozpuštěného másla.

Zkuste i francouzský clafoutis s třešněmi a kakaem nebo tvarohovou bublaninu s meruňkami. Pokud máte jahod dostatek, inspirujte se i dalšími jahodovými recepty

Načítám