Hlavní obsah
3,3
(194)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Jáhly patří mezi tradiční české potraviny a když je zařadíte do jídelníčku, uděláte dobře. Jsou lehce stravitelné a obsahují velké množství minerálních látek. Působí protizánětlivě, pomůžou při únavě a zimních chmurách, při chudokrevnosti i osteoporóze. A navíc jsou opravdu chutné a jejich příprava je jednoduchá.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
  • 1 hrnek jáhel
  • 600 ml mléka
  • 30 g másla
  • 4 ks vejce
  • 4 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 4 ks jablek
  • 1 lžička skořice
  • 1 špetka soli
Na vymazání formy a dokončení
  • 1 plátek másla
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička skořice
Článek

Postup

01.

Jáhly vsypte do cedníku a propláchněte vařicí vodou. Dejte je do hrnce, přilijte mléko, přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Ztlumte plamen na velmi mírný a jáhly nechte pomalu vařit asi deset minut. Můžete je míchat — když ale začnete, budete muset míchat celou dobu varu a pravděpodobně bude potřeba dolít mléko. Nebo je nechte bez míchání mírně probublávat – nemějte obavy, nepřipálí se. Po deseti minutách jáhly odstavte, vmíchejte k nim máslo a nechte pod pokličkou zchladnout.

02.

Mezitím ušlehejte sníh z bílků a prošlehejte také žloutky s cukrem. Nastrouhejte jablka a promíchejte je se skořicí (podle druhu jablek případně slijte nadbytečnou šťávu nebo mírně přislaďte). Vymažte formu máslem a předehřejte troubu na 180 stupňů.

03.

Do vlažných jáhel vmíchejte žloutky s cukrem a opatrně i sníh z bílků. Na dno formy rozložte polovinu jáhlové hmoty a poklaďte jablky. Na vrch rozprostřete zbytek směsi a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 35–40 minut. Podávejte posypané špetkou cukru a skořice.

04.

K jablkám přimíchejte hrst sušených rozinek nebo brusinek. Můžete je také nahradit meruňkovým kompotem.

Načítám