Článek
Postup
01.
Jáhly vsypte do cedníku a propláchněte vařicí vodou. Dejte je do hrnce, přilijte mléko, přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Ztlumte plamen na velmi mírný a jáhly nechte pomalu vařit asi deset minut. Můžete je míchat — když ale začnete, budete muset míchat celou dobu varu a pravděpodobně bude potřeba dolít mléko. Nebo je nechte bez míchání mírně probublávat – nemějte obavy, nepřipálí se. Po deseti minutách jáhly odstavte, vmíchejte k nim máslo a nechte pod pokličkou zchladnout.
02.
Mezitím ušlehejte sníh z bílků a prošlehejte také žloutky s cukrem. Nastrouhejte jablka a promíchejte je se skořicí (podle druhu jablek případně slijte nadbytečnou šťávu nebo mírně přislaďte). Vymažte formu máslem a předehřejte troubu na 180 stupňů.
03.
Do vlažných jáhel vmíchejte žloutky s cukrem a opatrně i sníh z bílků. Na dno formy rozložte polovinu jáhlové hmoty a poklaďte jablky. Na vrch rozprostřete zbytek směsi a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 35–40 minut. Podávejte posypané špetkou cukru a skořice.
04.
K jablkám přimíchejte hrst sušených rozinek nebo brusinek. Můžete je také nahradit meruňkovým kompotem.
A co tahle vyzkoušet jáhlové placičky s celerovo-mrkvovým salátem?