Hlavní obsah
2,9
(46)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jáhlové placičky s křehkým celerovo-mrkvovým salátem jsou doslova „k sežrání“. Jáhly navíc neobsahují lepek a jsou bohaté na minerální látky. Nezapomínejte na tuto super obilovinu – dá se připravit na mnoho chutných způsobů.

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na salát
  • 350 g celeru
  • 2 ks mrkve
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 140 g řeckého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice
Na placky
  • 300 g jáhel
  • 1 lžička soli
  • 3 ks jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 lžíce másla
  • 60 g parmazánu
  • 6 snítek čerstvého tymiánu
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Celer a mrkev očistěte, nastrouhejte nahrubo, dejte do skleněné mísy, zakápněte citronovou šťávou a promíchejte. Osolte, přidejte koření, lístky tymiánu a opět promíchejte. Řecký jogurt spojte s majonézou a hořčicí a vmíchejte do salátu. Zakryjte fólií a dejte chladit do lednice.

02.

Jáhly propláchněte pod tekoucí vodou a vložte do hrnce. Přilijte asi 600 ml vody, osolte a přiveďte k varu. Vařte na mírném plameni asi patnáct minut, poté odstavte a nechte pod pokličkou ještě asi deset minut dojít.

03.

Cibulku a česnek očistěte a nakrájejte najemno. Slaninu pokrájejte na menší kostičky, osmahněte v pánvi a přidejte k jáhlám. V té samé pánvi rozpusťte máslo, osmahněte na něm česnek a cibulku a také vmíchejte do hrnce s jáhlami. Nakonec vsypte strouhaný parmezán, lístky tymiánu a dle chuti osolte a opepřete.

04.

Připravenou jáhlovou směs důkladně promíchejte a navlhčenýma rukama tvořte placky o průměru asi 7 cm. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 35 minut dozlatova.

05.

Hotové placičky podávejte s vychlazeným celerovo-mrkvovým salátem. Můžete je ozdobit čerstvým tymiánem.

Máte rádi jáhly? Vyzkoušejte jáhlové šišky s perníkem nebo jáhly se slaninou a cibulkou!

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie9 812,72 kJ
Bílkoviny93,96 g
Tuky99,6 g
Sacharidy266,6 g
Sůl17,65 g
SAFA41,92 g
Vláknina33,64 g
Cukry24,82 g
Související témata:

Načítám