Článek
Postup
01.
Celer a mrkev očistěte, nastrouhejte nahrubo, dejte do skleněné mísy, zakápněte citronovou šťávou a promíchejte. Osolte, přidejte koření, lístky tymiánu a opět promíchejte. Řecký jogurt spojte s majonézou a hořčicí a vmíchejte do salátu. Zakryjte fólií a dejte chladit do lednice.
02.
Jáhly propláchněte pod tekoucí vodou a vložte do hrnce. Přilijte asi 600 ml vody, osolte a přiveďte k varu. Vařte na mírném plameni asi patnáct minut, poté odstavte a nechte pod pokličkou ještě asi deset minut dojít.
ROZMANITÉ PLACIČKY JSOU SKVĚLÁ LETNÍ VEČEŘE
03.
Cibulku a česnek očistěte a nakrájejte najemno. Slaninu pokrájejte na menší kostičky, osmahněte v pánvi a přidejte k jáhlám. V té samé pánvi rozpusťte máslo, osmahněte na něm česnek a cibulku a také vmíchejte do hrnce s jáhlami. Nakonec vsypte strouhaný parmezán, lístky tymiánu a dle chuti osolte a opepřete.
04.
Připravenou jáhlovou směs důkladně promíchejte a navlhčenýma rukama tvořte placky o průměru asi 7 cm. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 35 minut dozlatova.
05.
Hotové placičky podávejte s vychlazeným celerovo-mrkvovým salátem. Můžete je ozdobit čerstvým tymiánem.
Máte rádi jáhly? Vyzkoušejte jáhlové šišky s perníkem nebo jáhly se slaninou a cibulkou!