Článek
Postup
01.
Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále, jablka oloupejte, nakrájejte je na poloviny a vykrájejte jádřince. Piškoty nadrťte a nasekejte ořechy. Vyválené těsto rozkrájejte na 6 čtverců o velikosti asi 10 x 10 centimetrů.
02.
Doprostřed každého čtverce nasypte trochu rozdrcených piškotů a položte na ně půlku jablka. Do vykrojeného středu můžete nasypat pár oříšků a dvě tři rozinky a zbytek naplňte džemem. Navrch džemu opět dejte trochu oříšků a rozinek a celé jablko posypte skořicovým cukrem. Okraje každého čtverce potřete rozšlehaným vejcem a protilehlé cípy těsta spojte.
03.
Aby cípy u sebe lépe držely, zapíchněte navrch do středu celou mandli, která je při pečení udrží pohromadě. Jablka potřete rozšlehaným vejcem a vršek ještě posypte mandlovými lupínky.
04.
Takto připravená jablíčka vložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C 20 až 30 minut. Podávejte vlažné, případně sypané moučkovým cukrem.
Listové těsto v podobě trojhránků můžete naplnit třeba i mletým masem.