Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku. Přidejte tvaroh a pokrájené změklé máslo. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké nelepivé těsto.
Tip: Závin lze udělat i z jednoduchého těsta z pomazánkového másla a bez dalšího tuku.
02.
Jablka překrojte, zbavte jádřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle. Šťávu, kterou pustí, slijte. Pak jablka smíchejte se lžící cukru a lžičkou mleté skořice.
03.
Ricottu prošlehejte s vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a žloutkem pro zjemnění. Těsto vyválejte na půlcentimetrový plát ve tvaru obdélníku. Posypejte ho mletými vlašskými ořechy. Část ořechů nechte stranou.
04.
Přidejte vrstvu ricotty a na ni rozprostřete nastrouhaná jablka. Těsto opatrně zatočte, okraje těsta přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila, a závin přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
Tip: Jestli vám nevyhovuje přenášet již naplněný závin, připravujte ho rovnou na plechu: vyválené těsto položte na pečicí papír a přímo zde ho naplňte a zaviňte, jeho pozici na plechu pak můžete snadno upravit posunováním pečicího papíru.
05.
Závin potřete rozšlehaným vejcem, posypejte zbylými ořechy a nakonec propíchněte na několika místech vidličkou. Pečte 25 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
Štrúdly a záviny vypadají efektně a moc se na nich nedá zkazit. Vyzkoušejte kynutý kakaový závin anebo slaný závin s cuketou z listového těsta. A když vám svinuté naplněné těsto nebude moc držet pohromadě, vždycky ho můžete přesunout do chlebíčkové nebo bábovkové formy.