Článek
Základem tohoto koláče je křehké těsto a jablka. Pokud by vám vadila velká dávka těsta, koláč můžete odlehčit tím, že navrch připravíte jen mřížku nebo můžete horní těsto vynechat úplně a ovoce posypat jen drobenkou. Podle sezony můžete jablka zkombinovat třeba s bobulovinami. Skvěle chutnají například s ostružinami.
Jablečný páj
Na kulatou formu o průměru 30 centimetrů potřebujete:150 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 230 g másla, 2 lžičky octa, 1 vejce, špetku soli. Na náplň: 6 jablek, 150 g třtinového cukru, ½ lžíce skořice, ¼ lžičky drcené vanilky, 1 lžíci citronové šťávy
Postup: Do mísy vsypte oba druhy mouky, sůl, přidejte nakrájené máslo, vejce a ocet. Vypracujte hladké těsto, podle potřeby můžete přilít ještě 1 až 2 lžíce studené vody. Těsto rozdělte na 2 poloviny a každou zabalte do fólie a nechte asi půl hodiny v chladu.
Mezitím připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky. Můžete je i nastrouhat na hrubém struhadle nebo nakrájet na plátky. Přidejte k nim cukr, vanilku, citronovou šťávu, skořici a vše promíchejte.
Z těsta vyválejte dva pláty, vždy by měly být větší, než je forma. Jeden dejte na dno formy tak, aby okraje těsta trochu přečnívaly. Přidejte náplň a uhlaďte ji. Navrch položte druhou polovinu těsta a na okrajích ji pevně spojte se spodní. Těsto na několika místech propíchněte vidličkou, přebytečné okraje odkrojte. Můžete z něho vytvarovat lístečky nebo různé jiné tvary a položit je navrch koláče. Pak koláč dejte do trouby a pečte ho 10 minut při teplotě 200 °C, poté teplotu stáhněte na 160 °C a pečte dalších 20 až 25 minut.
Tip: Koláč chutná skvěle i v kombinaci s hruškami, ke kterým můžete kromě skořice přidat i zázvor.
Dezerty z křehkého těsta jsou vynikající. Upečte si hruškový koláč s vanilkou a tvarohem nebo variaci s čokoládou, kaštany a slaným karamelem!
Patří jablečné koláče mezi vaše favority? Jaké pečete u vás doma?