Článek
Postup
01.
Na těsto prosejte do mísy mouku a přidejte cukr a sůl. Promíchejte metličkou a přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Konečky prstů rychle propracujte tak, aby se vytvořila směs s kousky másla podobná hrubé drobence.
02.
Přidejte ledovou vodu a rychle vypracujte hladké těsto (je důležité, aby máslo příliš nepovolilo). Až se všechny suroviny spojí, rozdělte těsto na dvě části – jednu o málo větší než druhou. Vytvarujte z nich ploché disky podobné hokejovým pukům (půjdou pak hezky rozválet), zabalte do fólie a nechte v lednici odležet alespoň 2 hodiny, ideálně do druhého dne.
03.
Na druhý den vyválejte na lehce pomoučeném válu z většího kousku těsta kruh asi o 5 cm větší, než je koláčová forma (těsto často zvedejte a otáčejte, aby se nepřichytilo). Opatrně ho naviňte na váleček a rozprostřete nad formou. Pomocí prstů ho zarovnejte u okrajů a přebytky těsta odřízněte. Dno hustě propíchejte vidličkou a formu s těstem dejte chladit do lednice.
04.
Předehřejte troubu na 200 °C. Jablka oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a odstraňte jádřince. Nakrájejte je na tenké plátky a v míse zlehka promíchejte s ostatními ingrediencemi na náplň. Hotovou náplň rozprostřete do koláčové formy tak, aby byla hromádka uprostřed o něco vyšší.
05.
Menší plát těsta také rozválejte na jemně pomoučeném válu do kruhu. Pomocí válečku ho rozprostřete na náplň a okraje obou těst po celém obvodu spojte prsty. Doprostřed těstové „pokličky“ udělejte ostrým nožem malý zářez ve tvaru x a přidejte i pár menších zářezů po obvodu.
06.
Povrch potřete pomocí mašlovačky mlékem a vložte do trouby. Pečte na roštu ve spodní třetině trouby asi 10 minut, poté stáhněte teplotu na 180 °C a pečte dalších asi 40-45 minut, až povrch zezlátne. Před podáváním nechte alespoň hodinu vychladnout na mřížce.
Dáváte přednost české klasice? Upečte si tradiční jablečný štrúdl nebo křehký jablečník. A jestli ještě nemáte dost jablek, zkuste i některé z našich dalších jablečných receptů nejen na sladká jídla, ale i slaná.