Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Slaný karamel má kromě skvělé chuti i tu výhodu, že na něj máte ingredience vždycky doma, a když ho doplníte čerstvými jablky, vykouzlíte originální dezert.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
27 cm průměr formy
  • 275 g listového těsta
  • 3 ks jablek
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 80 g cukru krupice
  • 1 lžíce másla
  • 1/4 lžičky soli
  • 4 lžíce smetany na vaření 12%
Článek

Postup

01.

Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Těsto tence vyválejte (nebo si usnadněte práci a kupte již hotový plát) a přeneste do koláčové formy či menší plech vyložený pečicím papírem.

02.

Jablka omyjte, rozčtvrťte a vyjádřete. Nakrájejte je na tenké plátky a vyskládejte na těsto. Pečte asi půl hodiny.

03.

Mezitím si připravte karamel: cukr v rendlíku rozpusťte na mírném ohni na karamel (nemíchejte, jen jím občas zatřeste), sundejte z plamene a přidejte máslo, čtvrt lžičky soli a smetanu. Vraťte na oheň a rozmíchejte dohladka. Ochutnejte a případně dosolte. Téměř upečený koláč potřete karamelem a dejte ještě na 5 až 10 minut zapéct.

Energetická hodnota celkem pro: 27 cm průměr formy
Energie7 910,26 kJ
Bílkoviny20,12 g
Tuky86,82 g
Sacharidy249,82 g
Sůl4,38 g
SAFA47,36 g
Vláknina13,1 g
Cukry164,18 g
Související témata:

Načítám