Článek
Postup
01.
Do mísy nasypte mleté mandle, mouku, cukr a citronovou kůru. Přidejte vejce, pokrájené máslo a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na chvilku do lednice.
02.
Pak si připravte drobenku. Do misky dejte žloutek, máslo, mleté mandle, cukr a skořici. Pomocí prstů vypracujte drobivou směs a dejte ji také do lednice.
03.
V misce prošlehejte tvaroh s vejcem a cukrem. Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte je na kousky.
04.
Vychlazené těsto vyválejte na velikost formy. Naneste na něj vrstvu tvarohu. Na tvaroh rozprostřete nastrouhaná jablka. Nakonec koláč posypte drobenkou.
05.
Pečte 30 až 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Nevíte, co s jablky? Vrazte je do staročeského jáhlového nákypu, co vypadá jako dort, do bábovky s karamelem nebo z nich udělejte kompot, čatní, mošt a křížaly.