Hlavní obsah
3,1
(106)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Jestli nejste fanoušci kupovaných pseudomarcipánových ozdob plných cukru a barviv, posaďte na dezerty raději ovocné růžičky. Třeba vláčnému čokoládovo-jablečnému dortu náramně sluší!

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 4 ks vejce
  • 100 g hnědého cukru
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 200 g hladké mouky
  • 30 g kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička skořice
Krém
  • 3 ks jablek
  • 50 g cukru krupice
  • 40 ml vody
  • 3 lžíce rumu
  • 100 g hořké čokolády
  • 125 g másla
Růžičky
  • 3 ks jablek
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 2 lžíce citronové šťávy
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Vajíčka s cukrem ušlehejte do pěny, přidejte olej a sůl. Ke směsi prosejte kakao, skořici a mouku s kypřicím práškem. 

Foto: Greta Blumajerová

Kombinace šťavnatých jablek, voňavé skořice a rumu nezklame!Foto: Greta Blumajerová

02.

Těsto vlijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 30 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do korpusu po vytažení suchá.

Foto: Greta Blumajerová

Těsto umícháte během chvilkyFoto: Greta Blumajerová

03.

Mezitím si připravte krém. Oloupejte a nahrubo nastrouhejte jablka. Spolu s cukrem a rumem je pod pokličkou asi 15 minut poduste doměkka.

Foto: Greta Blumajerová

Kdyby byla jablka moc suchá, podlijte je troškou vodyFoto: Greta Blumajerová

04.

Změklá jablka rozmixujte, vmíchejte máslo a čokoládu a nechte rozpustit.

Foto: Greta Blumajerová

K rozmixovaným jablkům přidejte čokoládu a másloFoto: Greta Blumajerová

05.

Na přípravu růžiček zbavte jablka jádřinců a pokrájejte na tenké plátky. Vařte v oslazené a okyselené vodě asi 10 minut nebo tak dlouho, dokud hezky drží tvar, ale přitom jdou ohýbat. Sceďte a nechte trochu vychladnout.

Foto: Greta Blumajerová

Plátky jablek na ozdobu povařte jen tak dlouho, aby šly dobře ohýbat, ale nerozvařily seFoto: Greta Blumajerová

06.

Vyskládejte přes sebe vždy asi 8 plátků a srolujte do růžičky (přehledný videonávod najdete v tomto receptu na jablečný koláč). Stejně pokračujte se zbylými plátky. Hotové růžičky můžete vyskládat do košíčků na muffiny, než si připravíte zbytek.

Foto: Greta Blumajerová

Na motání růžiček není nic složitéhoFoto: Greta Blumajerová

07.

Vychladlý korpus rozkrojte napůl, spodní část vraťte do formy, horní rozdrobte do krému, promíchejte a natřete na korpus. Pořádně uhlaďte a nechte v chladu alespoň hodinu zatuhnout.

Foto: Greta Blumajerová

Část korpusu přijde do krému, kterým dort potřeteFoto: Greta Blumajerová

08.

Ozdobte růžičkami a můžete podávat, nejlépe s čerstvě ušlehanou smetanou!

Foto: Greta Blumajerová

Než si připravíte zbytek, můžete růžičky nechat ve formičkách na muffiny, lépe pak budou držet tvarFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

No řekněte, nevypadají jablečné růžičky lépe než ty kupované marcipánové?Foto: Greta Blumajerová

Jaký je váš nejoblíbenější koláč s jablky? My milujeme tento super jednoduchý jablečný koláč se slaným karamelem i křehké jablečné řezy s pudinkem a drobenkou.

Energetická hodnota celkem - 24 cm průměr formy
Energie23 183,35 kJ
Bílkoviny65,83 g
Tuky315,58 g
Sacharidy590,84 g
Sůl2,3 g
SAFA96,76 g
Vláknina46,92 g
Cukry393,4 g

Načítám