Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Vajíčka s cukrem ušlehejte do pěny, přidejte olej a sůl. Ke směsi prosejte kakao, skořici a mouku s kypřicím práškem.
02.
Těsto vlijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 30 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do korpusu po vytažení suchá.
03.
Mezitím si připravte krém. Oloupejte a nahrubo nastrouhejte jablka. Spolu s cukrem a rumem je pod pokličkou asi 15 minut poduste doměkka.
04.
Změklá jablka rozmixujte, vmíchejte máslo a čokoládu a nechte rozpustit.
05.
Na přípravu růžiček zbavte jablka jádřinců a pokrájejte na tenké plátky. Vařte v oslazené a okyselené vodě asi 10 minut nebo tak dlouho, dokud hezky drží tvar, ale přitom jdou ohýbat. Sceďte a nechte trochu vychladnout.
06.
Vyskládejte přes sebe vždy asi 8 plátků a srolujte do růžičky (přehledný videonávod najdete v tomto receptu na jablečný koláč). Stejně pokračujte se zbylými plátky. Hotové růžičky můžete vyskládat do košíčků na muffiny, než si připravíte zbytek.
07.
Vychladlý korpus rozkrojte napůl, spodní část vraťte do formy, horní rozdrobte do krému, promíchejte a natřete na korpus. Pořádně uhlaďte a nechte v chladu alespoň hodinu zatuhnout.
08.
Ozdobte růžičkami a můžete podávat, nejlépe s čerstvě ušlehanou smetanou!
Jaký je váš nejoblíbenější koláč s jablky? My milujeme tento super jednoduchý jablečný koláč se slaným karamelem i křehké jablečné řezy s pudinkem a drobenkou.