Článek
Všechny suroviny by měly mít před přípravou pokojovou teplotu.
Postup
01.
Máslo na těsto nakrájejte na kostičky do větší mísy a nechte chvíli povolit. Dortovou formu velmi lehce vymažte máslem a vyložte papírem na pečení (díky máslu papír líp přilne na stěny formy).
02.
Připravte drobenku: ořechy nasekejte nahrubo a promíchejte se všemi ostatními sypkými surovinami. Přidejte rozpuštěné máslo, promíchejte a nechte chvíli bokem.
03.
Jablka (ideálně pevnější a kyselejší) oloupejte, nakrájejte na měsíčky, pokapejte je citronovou šťávou a lehce promíchejte. Předehřeje troubu na 170 °C.
04.
Mouku prosejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Do mísy k máslu přidejte cukr a vyšlehejte do lehké nadýchané hmoty. Postupně zašlehejte i vejce, vanilkový extrakt a smetanu. Nakonec metličkou lehce vmíchejte prosátou mouku a už jenom lehce zapracujte.
05.
Těsto bude poměrně husté. Přemístěte ho do připravené formy, zlehka urovnejte, rozložte na něj jablka a nakonec rovnoměrně zasypejte připravenou drobenkou. Pečte zvolna a poměrně dlouho, já jsem ho pekla při teplotě 170 °C celou hodinu, nakonec jsem ořechovou drobenku nechala ještě 3 minutky zlátnout pod grilem. Koláč je hotový, když špejli zapíchnutou doprostřed vytáhnete suchou.

Ideální způsob, jak naložit se starými jablky Foto: Eva Malúšová
06.
Zatímco se peče koláč, připravte karamelovou omáčku. V menším rendlíku se silným dnem smíchejte cukr s vodou a za občasného míchání zlehka zahřívejte. Až se voda odpaří a cukr začne zlátnout, zbystřete pozornost. Až bude cukr zlatohnědý, přidejte sůl a máslo, promíchejte a přilejte smetanu. Cukr bude pěnit a bublat, buďte opatrní. Cukr ztuhne a vytvoří v omáčce pevné cucky: dál zvolna zahřívejte a míchejte. Po chvíli se všechno spojí do hladké karamelové omáčky. Odstavte a nechte zchladnout.
Tip: Při přípravě karamelu buďte opatrní a odolejte pokušení ochutnávat. Roztavený cukr je opravdu velmi horký a hrozí bolestivé popáleniny.
07.
Koláč vyjměte z formy, velmi lehce posypejte moučkovým cukrem a podávejte přelitý karamelovou máčkou s kopečkem husté zakysané smetany.
Poslední uskladněná jablka brzo vystřídají první třešně. Myslím, že letos už zvládnou upéct rychlou hrníčkovou bublaninu i děti, já se nejvíc těším na třešňový makovec.