Hlavní obsah
2,7
(21)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Ovocný crumble (čti krambl) bývá vděčný dezert. Je velmi jednoduchý a navíc do něj můžete zapracovat i zbytky z Vánoc, jako sušené ovoce nebo ořechy. Pak už je na vás, jaké sezonní ovoce přidáte. Horký crumble můžete na talíři doplnit vanilkovou zmrzlinou, skvěle se k němu hodí.

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 3 ks jablek
  • 2 lžíce sušených brusinek
  • 1 hrst sušených švestek
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 120 g ovesných vloček
  • 50 g kokosu
  • 100 g másla
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce bílého jogurtu
Článek

Postup

01.

Předehřejte troubu na 200 °C. Jablka omyjte, zbavte jádřince a i se slupkou nakrájejte na tenčí měsíčky. Přendejte je do mísy. Přidejte k nim celé brusinky a na menší kousky nakrájené švestky. Zasypte 1 lžící cukru a 1 lžičkou mleté skořice. Promíchejte.

02.

Zapékací formu o průměru 24 cm vymažte troškou z odváženého másla. V míse smíchejte ovesné vločky s kokosem, přidejte zbývající 3 lžíce cukru a 1 lžičku mleté skořice. Vidličkou zapracujte studené a na menší kostky nakrájené máslo. Přidejte špetku soli, citronovou šťávu a jogurt. Pak rukama vypracujte lepící se drobenku.

03.

Do vymazané formy rovnoměrně naskládejte směs jablek a sušeného ovoce. Navrch rozdělte drobenku z ovesných vloček. Vložte do trouby a pečte dozlatova, asi 25 minut. Podávejte teplé.

Děláte někdy crumble? Pokud ano, dáváte do něj ještě další druhy ovoce?

Načítám