Hlavní obsah
3,3
(93)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Hoďte podzimní melancholii za hlavu a chopte se příležitostí, které toto roční období přináší. Kdy jindy bude voňavý jablečný crumble s rozinkami máčenými v rumu chutnat víc než právě teď?

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu
Na ovoce
  • 40 g rozinek
  • 40 ml rumu
  • 3 ks jablek
  • 1 lžíce medu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 5 g másla
Drobenka
  • 70 g ovesných vloček
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce ořechů
  • 50 g másla
  • 50 g celozrnné mouky
Článek

Chcete připravit verzi bez kapky alkoholu? Naložte rozinky do vody nebo džusu, případně do černého čaje.

Postup

01.

Rozinky vložte do skleničky, zalijte rumem a nechte macerovat přes noc. Tip: Jestli si chcete urychlit práci, rozinky v rumu krátce zahřejte v mikrovlnné troubě nebo na plotně.

02.

Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky. Promíchejte s rozinkami včetně rumu, ve kterém byly naložené, s medem a skořicí. Jablka rozprostřete do máslem vymazané zapékací misky nebo pekáčku (23 × 15 cm).

03.

Prsty promněte ovesné vločky, cukr, máslo a celozrnnou mouku a vyrobte drobenku. Pokryjte jí jablka v pekáčku. Video: Jak udělat drobenku?

04.

Pečte při teplotě 200 °C asi 30 minut. Nechte moučník trochu vychladnout a podávejte, ale bude dobrý i studený.

Jablečné moučníky se nikdy neomrzí. Upečte si jednoduchý jablečný závin z tvarohového těsta, poctivý štrúdl z pivního těsta anebo křehký koláč v americkém stylu. A jestli se vám nechce vyrábět těsto, ale zalíbilo se vám pečení z drobenky, pak jistě oceníte recept na rychlý drobenkový koláč s ovocem.

Energetická hodnota celkem - 1 zapékací mísu
Energie6 579,47 kJ
Bílkoviny21,85 g
Tuky61,41 g
Sacharidy224,17 g
Sůl0,07 g
SAFA25,15 g
Vláknina26,59 g
Cukry116,2 g

Načítám