Hlavní obsah
3,8
(17)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Rychlý a nepřeslazený dezert, který můžete bez výčitek servírovat dětem, když je honí mlsná. Chlazený je velmi osvěžující a dospělým připomene jejich dětství. Chutná totiž jako jablečný kompot, který dělávala babička.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Jablečné želé
  • 2 ks jablek
  • 300 ml vody
  • 20 g hnědého přírodního cukru
  • 1 ks skořice
  • 4 ks hřebíčku
  • 2 lžičky agaru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 100 g dětských piškotů
K podávání
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 3 hrsti čerstvého ovoce
Článek

Postup

01.

Oloupejte dvě větší jablka, pokrájejte je na drobné kostičky a ihned je vložte do vody okyselené citronovou šťávou. Přidejte koření a cukr. Množství cukru zvolte podle sladkosti jablek. Sladit můžete také medem nebo sirupem – podle chuti. Pomalu přiveďte k varu a vařte pět až šest minut. Poté přisypte agar, dobře rozmíchejte a vařte ještě asi čtyři minuty.

02.

Směs odstavte, vylovte koření a nechte trochu zchladnout. Zatím si vypláchněte studenou vodou formičky – v tomhle receptu se nejvíc osvědčily silikonové. Naplňte je jablečnou směsí a navrch rozložte piškoty rovnou stranou nahoru. Nechte asi hodinu tuhnout na lince a poté případně vychlaďte v lednici.

03.

Bábovičky vyklopte a podávejte s čerstvým ovocem a kopečkem šlehačky.

Tip: Zkuste se podívat po cejlonské skořici, má neporovnatelně lepší chuť než běžně dostupná čínská a je také zdravější. Na luxusní dezert bábovičky povýšíte, když je budete servírovat s karamelovou omáčkou.

Máte rádi jablečné dezerty? Anebo vám přijdou moc obyčejné?

Související témata:

Načítám