Článek
Postup
01.
Nejdřív připravte jablečnou náplň – dvě větší (nebo tři menší) jablka omyjte, odstraňte jádřinec a nakrájejte je na malé kostičky. Dejte do hrnce, přidejte pár lžic vody, citronovou šťávu, koření a cukr podle chuti a sladkosti jablek. Přiveďte k varu a krátce poduste. Mezitím rozmíchejte v deci vody pudinkový prášek. Za stálého mícháni přilejte k jablkám a povařte do zhoustnutí. Odstavte a nechte vychladnout.
02.
Předehřejte troubu na 210 stupňů. Plát listového těsta rádýlkem rozdělte na 8 obdélníků a přeneste je na plech. Okraje potřete rozšlehaným vejcem a doprostřed každého naneste asi dvě lžíce jablečné náplně.
03.
Druhý plát těsta rozkrájejte na stejné obdélníky a do každého udělejte uprostřed tři čtyři zářezy. Přeložte přes jablečnou náplň a okraje dobře přitiskněte k sobě. Povrch potřete zbylým vajíčkem a v předehřáté troubě pečte asi 20 minut, až těsto vyběhne a zezlátne.
04.
Podle chuti posypte trochou moučkového cukru a podávejte.
Listové těsto lze použít na tisíc způsobů. Zkuste také slaný koláč s bramborami ve stylu pizzy, nebo sladký koláč s tvarohem a meruňkami z listového těsta.