Článek
Postup
01.
Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké měsíčky nebo menší kousky. Ty pak smíchejte s cukrem, hladkou moukou, citronovou šťávou a kořením a nechte asi 20 minut odležet.
02.
Mezitím troubu zapněte na 180 °C. Křehké těsto (pokud nevíte, jak na to, recept najdete na konci článku) rozdělte na čtvrtiny a ty postupně rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na kruhy silné asi 3 mm. Hotové je přeneste do formiček o průměru 12–15 cm a těsto na okrajích urovnejte. Pokud malé formičky nemáte, připravte koláčky prostě jako čtyři malé galetky.
03.
Dno připravených koláčků párkrát propíchněte vidličkou a rozdělte do nich ochucená jablka. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova.
04.
Mezitím si připravte slaný karamel. Cukr s máslem vložte do hluboké pánve nebo kastrolku a pozvolna za častého míchání zahřívejte, dokud se zcela nerozpustí. Když se začne táhnout za vařečkou, přilijte smetanu. Dejte pozor – může to prskat a karamel je opravdu horký. Použijte proto pánev dost hlubokou. Míchejte, až vznikne hladká karamelová omáčka a osolte ji.
05.
Hotové koláčky podávejte ještě teplé nebo úplně zchladlé přelité slaným karamelem. Skvělé jsou, když je navíc posypete hrubě nasekanými vlašskými ořechy.
Tip: V receptu uvádíme 400 g křehkého těsta. To buď koupíte v obchodě už hotové, většinou už i rozválené, nebo si ho můžete připravit podle receptu na základní křehké těsto.
Určitě zkuste i další dvě pochoutky: hruškový dort s ořechy a slaným karamelem a skořicovou bábovku s jablky a karamelem.