Článek
Postup
01.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem, přidejte vodu a rum a ještě chvíli šlehejte. Pomalu přisypávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Až se směs spojí, opatrně zapracujte sníh a nakonec po troškách přilévejte olej. Těsto vlijte do menšího pekáče vyloženého pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 minut.
Při přípravě piškotu se vám bude hodit video, jak rychle a čistě oddělit žloutek od bílku a také návod, jak ušlehat sníh dotuha.
VYZKOUŠÍTE DALŠÍ VYNIKAJÍCÍ MOUČNÍKY?
02.
Dva kelímky kysané smetany (každý po 180 až 200 gramech) smíchejte se 150 až 200 gramy jogurtu, vanilkovým cukrem a tuzemákem dle chuti.
03.
Jablka nastrouhejte nahrubo, vymačkejte z nich šťávu a rozpusťte v ní 1 až 2 sáčky dortové želatiny. Želatinu připravte podle návodu na obalu (nejčastěji se minutu vaří) a případně zřeďte trochou jablečného džusu. Dochutit můžete špetkou skořice.
04.
Na ještě horký piškot rozetřete zakysanou smetanu, na ni opatrně naklaďte nastrouhaná jablka a nakonec zalijte želatinou, případně si pomozte silikonovým štětcem pro lepší rozprostření.
Tip: Jakou vybrat zakysanou smetanu? Třeba vítěze ocenění Regionální potravina roku 2020. Nabízí se Bio Kysanka z Farmy Kubernát (Karlovarský kraj) či Bio zakysaná smetana Milko, obojí se značkami kvality Biolist a Biozebra, nebo Zakysaná smetana z obce Ohaře s minimálně 20 % tuku.
Jablka využijete i do skvělého dortu se slaným karamelem, křehkého koláče s jablečnými růžičkami nebo vláčného dortíku se zázvorem a datlemi.