Článek
Jablka jsou česká superpotravina, kterou se vyplatí uchovat i na zimu. Když je nesníte hned po utržení ze stromu nebo po přinesení z obchodu, upečte snadný jablečný závin, případně zkuste výborný hrníčkový koláč s jablky a rumovou polevou. Anebo si z nich upečte tato jednoduchá voňavá povidla bez míchání.
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Množství cukru můžete samozřejmě zvýšit, ale povidla jsou krásně sladká i jen se 150 gramy. Z omytých jablek vykrájejte jádřince.
02.
Ovoce rozmixujte nebo pomelte na jemnou drť a smíchejte se vším kořením, octem a cukrem.
03.
Směs nechte odstát do druhého dne. Pro rychlejší variantu můžete jablka s cukrem místo toho krátce povařit, aby pustila šťávu, poté znovu rozmixovat a pokračovat krokem 4 bez čekání.
04.
Po odležení vlijte jablečnou směs do velkého pekáče, podlijte hrnkem vody a pečte při 160 °C 2,5 až 3 hodiny. Nemíchejte! Doba pečení záleží na šťavnatosti jablek, síle vaší trouby i na velikosti plechu.
05.
Že jsou povidla hotová, poznáte tak, že po dně projedete vařečkou a směs se znovu nespojí. Pro hladší strukturu můžete jablka (klidně tyčovým mixérem) znovu rozmixovat, v tom případě je ale pak ještě na pár minut vraťte do trouby.
06.
Do vařících povidel vmíchejte pořádného panáka rumu, ihned rozdělte do vyvařených skleniček, trochu rumu kápněte i navrch, pevně zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Takto připravená jablečná povidla vydrží i rok.
07.
Pro delší trvanlivost můžete skleničky ještě zavařit. Jablečná povidla jsou božská s domácím jogurtem, do palačinek, svatebních koláčků i klasických českých kynutých buchet.
Pro další ověřené recepty se podívejte do rubriky Zavařování & nakládání.