Hlavní obsah
2,9
(666)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Milujete chuť, vůni i barvu pečených jablek? Udělejte si v troubě jablečná povidla – bez míchání a připalování. S rumem a troškou voňavého koření nemají chybu a budou vám dělat radost i po celou zimu. Skvěle se hodí do buchet a koláčů nebo jen tak do jogurtu či sladké kaše.

15 min.
Příprava
6 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 skleničky
  • 1 kg jablek
  • 150 g cukru krupice
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky badyánu
  • 1 špetka hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 30 ml octa 8%
  • 1/2 hrnku rumu
Článek

Jablka jsou česká superpotravina, kterou se vyplatí uchovat i na zimu. Když je nesníte hned po utržení ze stromu nebo po přinesení z obchodu, upečte snadný jablečný závin, případně zkuste výborný hrníčkový koláč s jablky a rumovou polevou. Anebo si z nich upečte tato jednoduchá voňavá povidla bez míchání.

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Množství cukru můžete samozřejmě zvýšit, ale povidla jsou krásně sladká i jen se 150 gramy. Z omytých jablek vykrájejte jádřince.

Foto: Jakub Jurdič

„Perníčkové“ koření a rum se k jablkům náramně hodíFoto: Jakub Jurdič

02.

Ovoce rozmixujte nebo pomelte na jemnou drť a smíchejte se vším kořením, octem a cukrem.

03.

Směs nechte odstát do druhého dne. Pro rychlejší variantu můžete jablka s cukrem místo toho krátce povařit, aby pustila šťávu, poté znovu rozmixovat a pokračovat krokem 4 bez čekání.

Foto: Jakub Jurdič

Jablka přes noc pustí vodu a hezky se rozleží s kořenímFoto: Jakub Jurdič

04.

Po odležení vlijte jablečnou směs do velkého pekáče, podlijte hrnkem vody a pečte při 160 °C 2,5 až 3 hodiny. Nemíchejte! Doba pečení záleží na šťavnatosti jablek, síle vaší trouby i na velikosti plechu.

05.

Že jsou povidla hotová, poznáte tak, že po dně projedete vařečkou a směs se znovu nespojí. Pro hladší strukturu můžete jablka (klidně tyčovým mixérem) znovu rozmixovat, v tom případě je ale pak ještě na pár minut vraťte do trouby.

Foto: Jakub Jurdič

Jablka před upečením a po něm: že jsou povidla hotová, poznáte snadno pomocí vařečkyFoto: Jakub Jurdič

06.

Do vařících povidel vmíchejte pořádného panáka rumu, ihned rozdělte do vyvařených skleniček, trochu rumu kápněte i navrch, pevně zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Takto připravená jablečná povidla vydrží i rok.

07.

Pro delší trvanlivost můžete skleničky ještě zavařit. Jablečná povidla jsou božská s domácím jogurtem, do palačinek, svatebních koláčků i klasických českých kynutých buchet.

Foto: Jakub Jurdič

V každé skleničce se koncentruje chuť jablek s vůní rumu a kořeníFoto: Jakub Jurdič

Pro další ověřené recepty se podívejte do rubriky Zavařování & nakládání.

Načítám