Hlavní obsah
3,0
(213)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Než vypukne sezona čerstvého ovoce, musíme si ještě chvíli vystačit s jablky. Že už jste se jich trochu přejedli? Zkuste tuhle báječnou a přitom jednoduchou galetku. Garantujeme, že si ji budete chtít péct i uprostřed léta.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Koláč
  • 3 ks jablek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 balení křehkého těsta
K dokončení
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce třtinového cukru
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte je na tenké měsíčky. Promíchejte s citronovou šťávou.

02.

Smíchejte cukr, mouku, skořici, extrakt a špetku soli a směs promíchejte s jablky, aby jí byla obalena. 

03.

Křehké těsto se obvykle prodává rozválené ve tvaru kruhu. Pokud jste si těsto vyráběli sami (recept na křehké těsto), rozválejte je lehce pomoučněným válečkem na kruh silný asi 3 cm s průměrem asi 24 cm. 

04.

Jablka úhledně vyskládejte po kruhu těsta, nechte nepokryté jen asi 2,5 cm silné okraje. Když jsou jablka vyskládaná, přehněte okraje přes ně, aby vznikl lem. 

05.

Potřete rozšlehaným vejcem, lehce posypte cukrem a vložte do trouby. Pečte asi 35 minut dozlatova.

Podívejte se ještě na tyhle tři dezerty, které kombinují jablka a vanilkovou omáčku. Mohly by vám chutnat.

Energetická hodnota celkem - 24 cm průměr formy
Energie10 025,08 kJ
Bílkoviny34,52 g
Tuky90,83 g
Sacharidy350,12 g
Sůl5,72 g
SAFA44,62 g
Vláknina18,37 g
Cukry176,95 g

Načítám