Hlavní obsah
2,9
(222)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Zimní sezona je na dostupné ovoce a zeleninu poměrně skoupá, ale naštěstí se jablečných buchet a koláčů díky jejich různorodosti nedá přejíst. V téhle buchtě si dopřejete velké kusy jablek, které k sobě jen lehce spojuje těsto. Díky tomu je dokonale vláčná.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 35 × 25
  • 2 ks jablek
  • 180 g cukru krupice
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička perníkového koření
  • 2 ks vejce
  • 140 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1,5 lžíce kakaa
  • 2 hrsti ořechů
Článek

Postup

01.

Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na větší kousky. Promíchejte je s cukrem, olejem, citronovou šťávou a perníkovým kořením a nechte asi 20 minut odstát, aby trochu pustily šťávu.

02.

Troubu zapněte na 180 °C. K jablkům přidejte vejce a prosejte k nim mouku, kakao a kypřicí prášek do pečiva. Přisypejte lehce podrcené vlašské ořechy a vše pořádně promíchejte, až vznikne hladké těsto spojující kusy jablek.

03.

Pekáček nebo zapékací misku vyložte pečicím papírem a nalijte do něj těsto. Rovnoměrně ho rozprostřete po celé ploše, vložte do trouby a pečte asi 30 minut. Když do těsta zapíchnete špejli a vytáhnete ji suchou, je hotovo.

04.

Koláč můžete podávat hned po lehkém zchladnutí, jen pozor: za tepla se dost rozpadá. Ale můžete si na něj klidně vzít lžíci a ozdobit ho šlehačkou.

Jablka se dají perfektně zužitkovat i ve slané kuchyni. Zkuste třeba hovězí guláš s jablky nebo pečenou vinnou klobásu na jablcích a cibuli.

Související témata:

Načítám