Článek
Postup
01.
Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na větší kousky. Promíchejte je s cukrem, olejem, citronovou šťávou a perníkovým kořením a nechte asi 20 minut odstát, aby trochu pustily šťávu.
02.
Troubu zapněte na 180 °C. K jablkům přidejte vejce a prosejte k nim mouku, kakao a kypřicí prášek do pečiva. Přisypejte lehce podrcené vlašské ořechy a vše pořádně promíchejte, až vznikne hladké těsto spojující kusy jablek.
JEDNODUCHÝCH RECEPTŮ NA JABLEČNÝ KOLÁČ NENÍ NIKDY DOST
03.
Pekáček nebo zapékací misku vyložte pečicím papírem a nalijte do něj těsto. Rovnoměrně ho rozprostřete po celé ploše, vložte do trouby a pečte asi 30 minut. Když do těsta zapíchnete špejli a vytáhnete ji suchou, je hotovo.
04.
Koláč můžete podávat hned po lehkém zchladnutí, jen pozor: za tepla se dost rozpadá. Ale můžete si na něj klidně vzít lžíci a ozdobit ho šlehačkou.
Jablka se dají perfektně zužitkovat i ve slané kuchyni. Zkuste třeba hovězí guláš s jablky nebo pečenou vinnou klobásu na jablcích a cibuli.