Článek
Postup
01.
Na odměření použijte hrnek 250 ml. Změklé máslo (třetinu z kostky 250 g, stačí ukrojit od oka) utřete s cukrem, solí a skořicí. Přidat můžete i trochu vanilkového extraktu nebo cukru. Vmíchejte vajíčka a smetanu.
02.
Jablka (klidně i se slupkou) nastrouhejte nahrubo. K základu vmíchejte mouku, kypřicí prášek, nastrouhaná jablka, rozinky v rumu a hrst nahrubo nasekaných ořechů nebo mandlí.
03.
Těsto vlijte do menší vymazané a hrubou moukou (nebo strouhankou) vysypané formy a pečte při 175 °C asi hodinu, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte 10 minut vychladnout ve formě a poté vyklopte.
04.
Hotovou bábovku můžete ještě přelít polevou: kávu rozmíchejte v trošce rumu, přidejte cukr a podle potřeby i několik kapek vody. Nechte zatvrdnout.
Tip
Rozinky namočte do rumu klidně i den předem. Pokud si chcete urychlit práci, rozinky v rumu krátce zahřejte v mikrovlnné troubě nebo na plotně.
Božskou kombinaci jablek a skořice si vychutnáte i v pudinkových řezech s drobenkou, křehkém koláči s jablečnými růžičkami nebo rychlých rohlíčcích z hotového těsta.