Hlavní obsah

Italská polévka Ribollita: Ochutnejte slunné Toskánsko i vy!

Foto: Marcel Rozhoň

Polévka nadupaná zeleninou vás dobije na celý denFoto: Marcel Rozhoň

Aktualizováno

Maximální dávka zeleniny v kombinaci s chlebem, to celé dovršeno strouhaným parmezánem? Ano, seznamte se s italskou klasikou v podobě polévky Ribollita. Tohle je slunné Toskánsko!

Článek

Milujete Itálii a její kuchyni? Máme pro vás tradiční recept na polévku, který je spojený s tím, že si do ní nalámete starší chléb a v Toskánsku si stolovníci do talířů nalévají ještě olivový olej. Pokud vám (málokdy) zbude polévka do druhého dne, můžete do ní přidat ještě zelené fazolky, brambory i šunku.

Polévka Ribollita

Pro 4 osoby potřebujete: 2 hrsti velkých bílých suchých fazolí, 1 cibuli, hrst cherry rajčátek, 1 mrkev, hrst nakrájené kapusty, kousek celeru, 1 petržel, 1 stroužek česneku, 1 stonek řapíkatého celeru, 1 šálek na kostičky nakrájeného chleba (den starého), 1 lžíci mixu nasekané petrželky, bazalky a tymiánu, parmezán na posypání, sůl, pepř, olivový olej

Postup: Den předem namočené fazole uvařte téměř doměkka a slejte je. V hrnci na oleji opečte nakrájenou cibuli a mrkev. Po chvíli vsypte pokrájený česnek, celer a petržel. Směs krátce opečte a pak přidejte nakrájenou kapustu, přepůlená rajčata, nakrájený řapíkatý celer a fazole. Zalejte asi litrem vody a vařte na mírném ohni asi hodinku, aby se chutě dokonale propojily. Nakonec vmíchejte bylinky a polévku podle potřeby osolte a opepřete. Na dno talířů dejte chléb, nalejte polévku, zakápněte olivovým olejem, posypte parmezánem a podávejte.

Tip: Místo kapusty bude v polévce skvěle chutnat mangold i kadeřávek.

Polévka jako hlavní chod? S pořádnou krémovou to jde snadno. Kukuřičná polévka se sýrem a s chilli vás zasytí i zahřeje a těmto hravým barvám a chutím také neodoláte, více v článku Tři polévky, ve kterých stojí lžíce!

Máte rádi pořádné husté polévky, co zasytí? Jaká je vaše oblíbená?

Související témata:

Načítám