Článek
Postup
01.
Droždí (sáček sušeného nebo 1/2 kostky čerstvého) rozmíchejte ve vlažné vodě. Vlijte k mouce se solí a asi 5 minut rukama nebo v robotu hněťte, až vznikne hladké a poměrně nelepivé těsto.

Focacciu připravíte z čerstvého i sušeného droždíFoto: Marianna Bartková
02.
Bylinky a další ingredience můžete buď vmíchat přímo do těsta, nebo s nimi focacciu jen ozdobit. My jsme připravili obě verze. Do části jsme vmíchali nasekaná sušená rajčata, čerstvý rozmarýn a černé olivy a druhou nechali čistou.

Sušená rajčata, olivy a rozmarýn zamíchejte přímo do těsta, nebo s nimi placky jen posypejteFoto: Marianna Bartková
03.
Těsto přikryjte utěrkou a nechte v teple (třeba ve vypnuté troubě) kynout 1–1,5 hodiny.

Těsto můžete nechat kynout až 2 hodinyFoto: Marianna Bartková
04.
Dva plechy vyložte pečicím papírem a ten pořádně pokapejte olivovým olejem. Z těsta vytvořte placky a ty také hojně zalijte olejem. Pro tenčí a křupavější focacciu je udělejte asi centimetr vysoké, pro vláčnější o něco silnější.

Pak už ho jen rukama roztáhněte spolu s olivovým olejem na plackuFoto: Marianna Bartková
05.
Teď už se pusťte do zdobení. Na rozkvetlou focacciu se hodí jarní cibulka (podélně rozpůlená), pažitka či zelená paprika na stonky, rajčátka, olivy, papriky a červená cibule na květy a bylinky (petržel, libeček, tymián, rozmarýn, bazalka) na listy a trávu. Přidat můžete semínka (sezam, len, slunečnice, tykev), oříšky, sušená rajčata, ančovičky, kostičky sýru, plátky hub a další.

Do zdobení klidně zapojte i dětiFoto: Marianna Bartková
06.
Na závěr posypejte hrubou solí, případně pokapejte dalším olejem. My dozdobili i druhou focacciu: půlkami oliv, cherry rajčaty a bylinkami.

Tradičně se do těsta dělají prsty důlky, do kterých se lije olivový olejFoto: Marianna Bartková
07.
Nechte ještě asi půl hodiny kynout a poté pečte v troubě vyhřáté na 220 °C 15 až 25 minut dozlatova.

Rozkvetlá focaccia je skvělým pohoštěním na večírky a oslavyFoto: Marianna Bartková
08.
Focacciu servírujte teplou či studenou pokrájenou na kousky. Italové si ji máčejí do kvalitního olivového oleje.

Ale i takováto jednoduchá placka plná dobrých ingrediencí potěší nejednoho gurmána!Foto: Marianna Bartková
Focaccia je skvělá i k hustým zeleninovým polévkám nebo jen tak k vínu.