Hlavní obsah
3,9
(18)
Foto: Ristorante Il Giardino Toscano

Foto: Ristorante Il Giardino Toscano

Všichni milovníci dobré kuchyně a vaření se zajisté chtějí čas od času blýsknout před ostatními. S netradičními recepty pocházejícími z celého světa máte velkou šanci na úspěch. Vyzkoušejte výbornou sicilskou caponatu podle receptu Ristorante Il Giardino Toscano.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
15 kusů
Zeleninový základ
  • 1 ks lilku
  • 4 ks cibule
  • 3 ks červené papriky
  • 10 ml oleje
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 1 lžička medu
  • 1 trochu soli
Sugo
  • 2 ks cibule
  • 1/4 bulvy celeru
  • 2 ks mrkve
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 800 g sterilovaných rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lístky čerstvé bazalky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 špetka cukru
Na dokončení
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžíce piniových semínek
Článek

Postup

01.

Nejdříve si připravte základ na caponatu. Lilek oloupejte, nakrájejte na kolečka, nasolte a nechte v cedníku v lednici odkapat 12 hodin. Poté nakrájejte očištěné papriky a cibule na 1 cm velké kostky, na stejně velké kostky pokrájejte i odkapaný lilek. Zeleninu pak osmažte na oleji dozlatova, vložte do cedníku a nechte nejlépe 12 hodin odkapat v lednici od oleje.

02.

Nazítří pokračujte. Lehce oloupejte řapíkatý celer, rozkrájejte ho na 2 mm široké plátky, smíchejte ho s medem a vinným octem a za občasného míchání vařte, dokud se nevyvaří většina octa.

03.

Teď nastala chvíle na přípravu rajčatového suga. Na oleji orestujte dosklovata nadrobno rozkrájenou cibulku, celer, mrkev a česnek. Přidejte rajčata z konzervy a bazalku. Provařte a dochuťte pepřem, solí a cukrem. 

04.

Nyní je čas vše spojit a vytvořit caponatu. Odkapaný lilkový základ vložte do větší misky. Na pánvi lehce opražte piniové oříšky a vsypte k zelenině. Přidejte rozinky, uvařený celer a sugo. Promíchejte, ochutnejte a případně dochuťte. Hotovou caponatu nechte odpočinout nejlépe do druhého dne tak, aby se veškerá rajčatová šťáva vsákla do osmažené zeleniny. 

Tip

Caponatu podávejte s focacciou. Focacciu (anebo zkuste třeba domácí toastový chleba) nakrájejte na plátky a na troše olivového oleje je orestujte dozlatova. Na křupavé plátky naložte caponatu, ozdobte mozzarellou, osolte, pokapejte olivovým olejem a ozdobte snítkou bazalky. Podávejte jako předkrm či malé pohoštění.

Pokud jsou cizokrajné kuchyně a trochu náročnější vaření váš šálek kávy, pak si nenechte ujít festival Foodparade, který se koná poslední prázdninový víkend, tedy 31. 8. až 1. 9., v pražském Trojském zámku. Další recepty, které na festivalu můžete ochutnat, najdete zde.

Načítám