Článek
Postup
01.
Nejdříve si připravte základ na caponatu. Lilek oloupejte, nakrájejte na kolečka, nasolte a nechte v cedníku v lednici odkapat 12 hodin. Poté nakrájejte očištěné papriky a cibule na 1 cm velké kostky, na stejně velké kostky pokrájejte i odkapaný lilek. Zeleninu pak osmažte na oleji dozlatova, vložte do cedníku a nechte nejlépe 12 hodin odkapat v lednici od oleje.
02.
Nazítří pokračujte. Lehce oloupejte řapíkatý celer, rozkrájejte ho na 2 mm široké plátky, smíchejte ho s medem a vinným octem a za občasného míchání vařte, dokud se nevyvaří většina octa.
03.
Teď nastala chvíle na přípravu rajčatového suga. Na oleji orestujte dosklovata nadrobno rozkrájenou cibulku, celer, mrkev a česnek. Přidejte rajčata z konzervy a bazalku. Provařte a dochuťte pepřem, solí a cukrem.
04.
Nyní je čas vše spojit a vytvořit caponatu. Odkapaný lilkový základ vložte do větší misky. Na pánvi lehce opražte piniové oříšky a vsypte k zelenině. Přidejte rozinky, uvařený celer a sugo. Promíchejte, ochutnejte a případně dochuťte. Hotovou caponatu nechte odpočinout nejlépe do druhého dne tak, aby se veškerá rajčatová šťáva vsákla do osmažené zeleniny.
Tip
Caponatu podávejte s focacciou. Focacciu (anebo zkuste třeba domácí toastový chleba) nakrájejte na plátky a na troše olivového oleje je orestujte dozlatova. Na křupavé plátky naložte caponatu, ozdobte mozzarellou, osolte, pokapejte olivovým olejem a ozdobte snítkou bazalky. Podávejte jako předkrm či malé pohoštění.
Pokud jsou cizokrajné kuchyně a trochu náročnější vaření váš šálek kávy, pak si nenechte ujít festival Foodparade, který se koná poslední prázdninový víkend, tedy 31. 8. až 1. 9., v pražském Trojském zámku. Další recepty, které na festivalu můžete ochutnat, najdete zde.