Článek
Postup
01.
Z prosáté mouky, kakaa, cukru, vanilky, citronové kůry, skořice, mletých mandlí a másla vytvořte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň dvě hodiny nebo do druhého dne v chladu odležet.
02.
Těsto pak na pomoučené ploše vyválejte na asi 3 mm silný plát. Vykrajujte kolečka, klaďte je na pečicí papír a pečte asi 10 minut při 170 °C. Papír z plechu vždy opatrně stáhněte a cukroví na něm nechte vychladnout, než upečete další várku.
03.
Čokoládu rozpusťte se smetanou a polovinu vychladlých koleček s ní potřete. Ještě než zatuhne, vmáčkněte do každého polovinu vlašského ořechu nebo mandle.
04.
Oříšky nasucho na pánvi nebo v troubě opražte, v utěrce je pak třete tak dlouho, až z nich opadají slupky a (víceméně) oloupané ořechy rozmixujte. Smíchejte s cukrem, rumem, džemem (skvělý je i rybízový nebo brusinkový) a máslem a zbylá kolečka tímto krémem plňte. Přitiskněte kolečka s polevou a nechte alespoň týden odležet v uzavíratelné krabici.
Podle vánoční tradice má být na stole 7 druhů cukroví. Klasickou jsou pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Můžete zkusit i nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kokosové kuličky a mandlové hříbečky.
A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévku a smaženého kapra s bramborovým salátem?