Článek
Gorgonzola je královna sýrů s modrou plísní. V Itálii se podává jako předkrm, ale používá se i do nejrůznějších náplní nebo omáček. Oblíbená je pověstná „Milánská hruška“, která se plní našlehaným krémem z gorgonzoly, dále ji můžete použít i na zapékání těstovin nebo do salátu.
Vepřové roládky s gorgonzolou
Na 4 porce budete potřebovat: 4 vepřové řízky, 1 větší hrušku, 8 středně velkých žampionů, 1 cibuli, 100 g gorgonzoly, sůl, pepř, hladkou mouku, olej na smažení, vodu nebo vývar na podlití
Postup: Plátky masa opláchněte a osušte. Cibuli nakrájejte nadrobno, žampiony na plátky a hrušku na kostičky. Na oleji orestujte cibuli spolu se žampiony. Po několika minutách přidejte hrušku, krátce opečte a stáhněte z ohně. Plátky masa osolte a opepřete. Na každý plátek masa rozprostřete část směsi z pánve a navrch ještě nadrobte gorgonzolu. Můžete použít i jiný oblíbený sýr s modrou plísní. Pak maso zatočte a pevně svažte provázkem, aby se z roládek při pečení neuvolnila náplň. Obalte je v hladké mouce.
Připravte si zapékací nádobu, dejte do ní trochu oleje a roládky na něm opečte na prudkém ohni dozlatova. Pak je podlejte troškou vody nebo vývaru a dejte péct při 180 stupních Celsia na asi 40 minut do trouby. V průběhu pečení je přelévejte výpekem. Podávejte s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Tip: Na každý plátek masa můžete před navrstvením nádivky položit ještě plátek schwarzwaldské šunky.
Masové roládky s překvapením nikdy nezklamou. Pokud hledáte inspiraci, zkuste maso plněné kapií i mozzarellou nebo závitky v kombinaci se skvělými omáčkami!