Článek
Jednoduchý, rychlý recept na krémové máslové kuře po indicku, který ocení celá rodina. Jogurtová marináda maso zjemní, hotové je za pár minut, a vy se tak u plotny ani nezapotíte. Pokud budete butter chicken servírovat malým dětem, vynechte raději kořenící směs garam masala, chilli a uberte také na zázvoru.
Postup
01.
Kuřecí maso (použít můžete stehenní i prsní řízky) nakrájejte na kousky velikosti sousta. Dejte ho do mísy, přidejte bílý jogurt a všechno koření na marinádu, promíchejte a nechte alespoň 30 minut v chladu odležet, klidně ale dobu marinování protáhněte na několik hodin, maso bude o to lepší.
02.
Maso vyndejte z lednice a nechte odstát, aby získalo pokojovou teplotu. Mezitím nakrájejte cibuli na měsíčky a připravte si i všechny zbylé ingredience, abyste je měli po ruce. V hluboké pánvi pak rozehřejte lžíci ghí nebo oleje, vložte na ni polovinu masa a opečte dozlatova, trvá to tři čtyři minuty. Maso vyjměte, odložte, přidejte druhou lžíci ghí a opečte zbytek masa. Vyjměte a odložte k první části. Jak udělat přepuštěné máslo ghí?
03.
Ve stejné pánvi rozehřejte poslední lžíci ghí (pokud jste maso opékali na oleji, tak teď přidejte asi 2 lžíce másla) a opečte na něm cibuli. Když po několika minutách změkne a začne zlátnout, přidejte utřený česnek a nastrouhaný zázvor. Nechte lehce zpěnit, než se rozvoní. Pak rychle přidejte mletý koriandr, římský kmín a koření garam masala. Opět promíchejte a nechte jen pár vteřin rozvonět.
04.
Přilijte krájená sterilovaná rajčata a ochuťte chilli a solí. Zhruba 10 minut poduste, až se rajčata začnou rozvářet a omáčka ztmavne. Stáhněte z plotny a rozmixujte dohladka, podle potřeby můžete přidat pár lžic vody. Hladkou omáčku nalijte zpět do pánve, vmíchejte smetanu, cukr a pískavici (pokud ji nemáte, můžete použít jemné lístečky z čerstvého fenyklu). Nakonec vložte do omáčky maso, promíchejte a nechte ještě asi 10 minut podusit: maso má být měkké, ale stále šťavnaté.
05.
Podávejte s rýží nebo domácím chlebem naan a posypejte nasekaným čerstvým koriandrem.
Indická kuchyně nabízí i výtečné bezmasé recepty. Zkuste bombajské brambory na kari nebo plněné bramborové placky paratha.