Hlavní obsah
3,7
(67)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Indická kuchyně skýtá nespočet skvělých a přitom jednoduchých receptů. Ačkoliv v nich najdete velké množství surovin, většinou se jedná o koření a jeho různé směsi skryté pod složitými názvy. Jedním z ikonických jídel indické kuchyně je butter chicken – máslové kuře. Dejte si a nebudete litovat.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Maso a marináda
  • 800 g kuřecích stehenních řízků
  • 100 g bílého jogurtu
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 3/4 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1,5 lžičky koření garam masala
  • 3/4 lžičky mleté kurkumy
  • 3/4 lžičky mletého římského kmínu
  • 3/4 lžičky mletého chilli
  • 3/4 lžičky soli
Omáčka
  • 3 lžíce ghí
  • 1 ks cibule
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1,25 lžičky mletého římského kmínu
  • 1,25 lžičky koření garam masala
  • 3/4 lžičky sušeného koriandru
  • 1 plechovka krájených sterilovaných rajčat
  • 3/4 lžičky mletého chilli
  • 1 lžička soli
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3/4 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 lžičky pískavice řeckého sena
Článek

Jednoduchý, rychlý recept na krémové máslové kuře po indicku, který ocení celá rodina. Jogurtová marináda maso zjemní, hotové je za pár minut, a vy se tak u plotny ani nezapotíte. Pokud budete butter chicken servírovat malým dětem, vynechte raději kořenící směs garam masala, chilli a uberte také na zázvoru.

Postup

01.

Kuřecí maso (použít můžete stehenní i prsní řízky) nakrájejte na kousky velikosti sousta. Dejte ho do mísy, přidejte bílý jogurt a všechno koření na marinádu, promíchejte a nechte alespoň 30 minut v chladu odležet, klidně ale dobu marinování protáhněte na několik hodin, maso bude o to lepší.

02.

Maso vyndejte z lednice a nechte odstát, aby získalo pokojovou teplotu. Mezitím nakrájejte cibuli na měsíčky a připravte si i všechny zbylé ingredience, abyste je měli po ruce. V hluboké pánvi pak rozehřejte lžíci ghí nebo oleje, vložte na ni polovinu masa a opečte dozlatova, trvá to tři čtyři minuty. Maso vyjměte, odložte, přidejte druhou lžíci ghí a opečte zbytek masa. Vyjměte a odložte k první části. Jak udělat přepuštěné máslo ghí?

03.

Ve stejné pánvi rozehřejte poslední lžíci ghí (pokud jste maso opékali na oleji, tak teď přidejte asi 2 lžíce másla) a opečte na něm cibuli. Když po několika minutách změkne a začne zlátnout, přidejte utřený česnek a nastrouhaný zázvor. Nechte lehce zpěnit, než se rozvoní. Pak rychle přidejte mletý koriandr, římský kmín a koření garam masala. Opět promíchejte a nechte jen pár vteřin rozvonět.

04.

Přilijte krájená sterilovaná rajčata a ochuťte chilli a solí. Zhruba 10 minut poduste, až se rajčata začnou rozvářet a omáčka ztmavne. Stáhněte z plotny a rozmixujte dohladka, podle potřeby můžete přidat pár lžic vody. Hladkou omáčku nalijte zpět do pánve, vmíchejte smetanu, cukr a pískavici (pokud ji nemáte, můžete použít jemné lístečky z čerstvého fenyklu). Nakonec vložte do omáčky maso, promíchejte a nechte ještě asi 10 minut podusit: maso má být měkké, ale stále šťavnaté.

05.

Podávejte s rýží nebo domácím chlebem naan a posypejte nasekaným čerstvým koriandrem.

Indická kuchyně nabízí i výtečné bezmasé recepty. Zkuste bombajské brambory na kari nebo plněné bramborové placky paratha.

Načítám