Článek
Nejdříve jsem se chtěla pustit to přípravy flapjacků, ale tahle britská pochoutka je ve své nejpůvodnější verzi z vloček, másla a kukuřičného sirupu. A to není zrovna zdravá záležitost. Proto jsem se raději podívala na zoubek ovesným tyčinkám, které se budou hodit nejen školákům, ale i dospělým do práce či na výlety. Použít do nich můžete všechno možné: oříšky, semínka i různé druhy vloček a osladit bohatě stačí ovocem (pozor ale na sušené ovoce s přídavkem cukru). Pojďte se podívat, jak takovou zdravou tyčinku vyrobíte krok za krokem.
Domácí ovesné tyčinky
Na asi 18 tyčinek potřebujete: 2 hrnky jemně mletých ovesných vloček, 1 hrnek sušeného ovoce (dala jsem rozinky, datle, brusinky a meruňky), 1 hrnek ořechů a semínek (použila jsem vlašské, lískové, dýňové, mandle, kešú a arašídy), lžičku skořice, sůl, 3 lžíce kokosového tuku, rostlinného oleje nebo oříškového másla

Konkrétní druhy vloček, ovoce i ořechů namíchejte podle chuti, jen se držte přibližného poměru dva díly vloček na jeden díl ovoce a jeden díl ořechůFoto: Eva Malúšová
Postup: Ovoce zalijte vroucí vodou a nechte asi 15 minut změknout a nabobtnat. Poté slijte a rozmixujte na kaši.

Sušené ovoce tyčinky spojí a zároveň osladí, takže už není třeba přidávat žádný cukr (jen pozor na slazené druhy!)Foto: Eva Malúšová
Mezitím si v troubě vyhřáté na 200 °C nasucho opražte vločky a ořechy, během pečení jednou zamíchejte (tento krok můžete vynechat, ale pražení dodá tyčinkám mnohem lepší chuť). Ořechy posekejte nahrubo.

Vločky a ořechy nasucho opražte, budou chutnějšíFoto: Eva Malúšová

Větší kusy ořechů nahrubo posekejteFoto: Eva Malúšová
Teď už vám nezbývá než vše smíchat: vločky, rozmixované ovoce, posekané ořechy, skořici, špetku soli a rozpuštěný tuk. Vzniklou hmotu rukama co nejpevněji upěchujte na dno pekáčku (zhruba 20 x 25 cm) vyloženého pečicím papírem a dejte na 20 až 30 minut péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů.

Teď už nezbývá než vše smíchat a natlačit na dno pekáčku vyloženého pečicím papíremFoto: Eva Malúšová
Nechte vychladnout a ostrým nožem krájejte na jednotlivé tyčinky. V chladu vám v uzavřené dóze vydrží kolem tří týdnů (i když je nejspíš sníte mnohem dříve). Raději než do potravinářské fólie je na převoz balte do pečicího papíru, staniolu nebo do krabičky.

Po upečení a vychladnutí krájejte na jednotlivé tyčinkyFoto: Eva Malúšová

Tyhle tyčinky jsou na rozdíl od těch kupovaných plné opravdu kvalitních ingrediencíFoto: Eva Malúšová
Tip: Ovesné vločky klidně nahraďte jiným druhem, navíc nemusíte kupovat jemné – stačí je doma trochu pomixovat. Sušené ovoce použijte podle chuti (výborný je i jen jeden druh) a nebojte se experimentovat s oříšky a semínky (konopná, lněná, sezam, slunečnicová…).
OVESNÉ DOBRŮTKY
Čtete si složení kupovaných „zdravých“ tyčinek? Co tomu říkáte?