Článek
Nejdříve jsem se chtěla pustit to přípravy flapjacků, ale tahle britská pochoutka je ve své nejpůvodnější verzi z vloček, másla a kukuřičného sirupu. A to není zrovna zdravá záležitost. Proto jsem se raději podívala na zoubek ovesným tyčinkám, které se budou hodit nejen školákům, ale i dospělým do práce či na výlety. Použít do nich můžete všechno možné: oříšky, semínka i různé druhy vloček a osladit bohatě stačí ovocem (pozor ale na sušené ovoce s přídavkem cukru). Pojďte se podívat, jak takovou zdravou tyčinku vyrobíte krok za krokem.
Domácí ovesné tyčinky
Na asi 18 tyčinek potřebujete: 2 hrnky jemně mletých ovesných vloček, 1 hrnek sušeného ovoce (dala jsem rozinky, datle, brusinky a meruňky), 1 hrnek ořechů a semínek (použila jsem vlašské, lískové, dýňové, mandle, kešú a arašídy), lžičku skořice, sůl, 3 lžíce kokosového tuku, rostlinného oleje nebo oříškového másla
Postup: Ovoce zalijte vroucí vodou a nechte asi 15 minut změknout a nabobtnat. Poté slijte a rozmixujte na kaši.
Mezitím si v troubě vyhřáté na 200 °C nasucho opražte vločky a ořechy, během pečení jednou zamíchejte (tento krok můžete vynechat, ale pražení dodá tyčinkám mnohem lepší chuť). Ořechy posekejte nahrubo.
Teď už vám nezbývá než vše smíchat: vločky, rozmixované ovoce, posekané ořechy, skořici, špetku soli a rozpuštěný tuk. Vzniklou hmotu rukama co nejpevněji upěchujte na dno pekáčku (zhruba 20 x 25 cm) vyloženého pečicím papírem a dejte na 20 až 30 minut péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
Nechte vychladnout a ostrým nožem krájejte na jednotlivé tyčinky. V chladu vám v uzavřené dóze vydrží kolem tří týdnů (i když je nejspíš sníte mnohem dříve). Raději než do potravinářské fólie je na převoz balte do pečicího papíru, staniolu nebo do krabičky.
Tip: Ovesné vločky klidně nahraďte jiným druhem, navíc nemusíte kupovat jemné – stačí je doma trochu pomixovat. Sušené ovoce použijte podle chuti (výborný je i jen jeden druh) a nebojte se experimentovat s oříšky a semínky (konopná, lněná, sezam, slunečnicová…).
OVESNÉ DOBRŮTKY
Čtete si složení kupovaných „zdravých“ tyčinek? Co tomu říkáte?