Článek
Milujete dezerty, ale neradi pečete? V těchto třech netradičních receptech s arašídovým máslem se pečení úplně vyhnete. Postačí vám spojení několika ingrediencí a lednička na vychlazení výsledných dobrot. Pochutnejte si na receptech sami jen tak u kávy nebo se podělte i s návštěvou (tedy pokud pro ni něco zbude:-)). Dobrou chuť.
Kakaové sušenky s ovesnými vločkami a arašídovým máslem
Na 15 sušenek potřebujete: 250 g krystalového cukru, 60 ml polotučného mléka, 100 g másla, 80 g jemného arašídového másla, 2 lžíce kakaa, 2 hrnky ovesných vloček, 1 lžičku vanilkového extraktu, špetku soli
Postup: V pánvi nechte na střední až vyšší plamen povařit společně cukr, mléko, máslo a kakao, trvat to bude asi tři minuty. Sejměte pánvičku z plotny a přidejte do promíchané směsi arašídové máslo, vanilkový extrakt, špetku soli a ovesné vločky. Směs by měla být hustá. V případě, že nebude směs dostatečně hustá, přidejte vločky. Ze směsi tvořte na pečicí papír pomocí lžíce bochánky ve tvaru sušenek. Sušenky nechte ztuhnout při pokojové teplotě asi 30 minut.
Tip: Do směsi můžete dle chuti přidat také sušené ovoce či nasekané ořechy. Dejte však pozor na konzistenci směsi, aby se nestala příliš suchá, odeberte raději malé množství vloček a zbytek nahraďte vámi zvolenými ořechy či sušeným ovocem.
Řezy z arašídového másla s čokoládovou polevou
Na asi 20 řezů potřebujete: 370 g rozdrcených grahamových sušenek, 400 g moučkového cukru, 250 g másla, 370 g jemného arašídového másla, 350 g čokolády na vaření
Postup: Smíchejte dohromady grahamové sušenky, cukr, máslo a arašídové máslo. Prohněťte, dokud se všechny ingredience nespojí v jednolitou směs. Tu pak vymačkejte do menšího hlubšího plechu (případně zapékací mísy) o rozměru přibližně 35 x 25 cm. Nad horkou vodní lázní rozehřejte čokoládu. Čokoládu nalejte rovnoměrně na připravenou arašídovou směs a dejte do ledničky. Po zatuhnutí čokolády můžete naporcovat a podávat ke kávě.
Tip: Pro snadnější pokrájení dejte dezert do ledničky zatuhnout nejprve na asi 20 minut, poté vyjměte, a dokud je čokoláda ještě trochu změklá, pokrájejte na čtverce. Dejte znovu do ledničky a po úplném zatuhnutí čokolády řezy podávejte.
Čokoládové kuličky s arašídovým překvapením
Na 15–20 kuliček potřebujete: 90 g jemného arašídového másla, 120 g rozdrcených kakaových sušenek s vanilkovou náplní, 30 g másla, 100 g smetanového sýru (Philadelphia, Buko, Fénix), 120 g moučkového cukru, 180 g čokolády na vaření, 1 lžíci tuku na pečení
Postup: Rozmixujte arašídové máslo, máslo a cukr a ze směsi vytvarujte malé kuličky. Dejte je prozatím zmrazit do mrazáku. Rozdrťte sušenky a přidejte k nim smetanový sýr, výsledná směs by měla být krémovější, hustější konzistence. Vyndejte máslové kuličky z mrazáku a obalte je v připravené sušenkové směsi. Dejte znovu asi na 30 minut zmrazit. Nad horkou vodní lázní rozehřejte čokoládu, přidejte do ní lžíci tuku na pečení a promíchejte. Vyndejte již dvouvrstvé kuličky z mrazáku a namáčejte je v rozpuštěné čokoládě. Kuličky nechte do třetice asi hodinu v mrazáku a máte hotovo.
Tip: Pro obalení kuliček v čokoládě použijte dvě lžíce, se kterými se vám bude lépe manipulovat a kuličky se vám nebudou při obalování v teplé čokoládě rychle rozpouštět. Navíc ruce zůstanou čisté :-).
A na jaký způsob máte nejraději arašídové máslo vy?