Článek
Motivace k výrobě domácích mrazených pochoutek jsou nejrůznější a rozličné jsou i podoby, které z mrazáku nakonec vyndáte. K jejich přípravě nepotřebujete žádné speciální přístroje, pokud však máte v plánu vyrábět zmrzlinu pravidelně, zmrzlinovač se určitě vyplatí – ušetří vám spoustu práce.
1. Smetanová zmrzlina
Klasika mezi klasikami. Zmrzlinovač vám při výrobě smetanové zmrzliny ušetří práci, ale jde to bez problémů i bez něj. Základem úspěchu je dobrý recept a důslednost při míchání. Směs v nádobě tuhne od krajů, proto je potřeba hmotu pravidelně míchat, aby mrzla co nejrovnoměrněji – a právě tuto práci udělá zmrzlinovač za vás. Nejčastější problém je tvorba ledových krystalků – kazí vzhled i chuť. Vznikají právě nerovnoměrným tuhnutím, takže chcete-li mít zmrzlinu opravdu hladkou, alespoň každých 30 minut ji z mrazničky vyndejte, co nejrychleji promíchejte, aby co nejméně roztála, a rychle vraťte zpět. Ulehčí vám to i speciální chladicí mísy, které koupíte k některým robotům.
Ještě nikdy jste smetanovou zmrzlinu nevyráběli? Jak na to krok za krokem, se dozvíte v receptu na poctivou oříškovou zmrzlinu.

Smetanová kopečková zmrzlina vládne světuFoto: ff-photo, Shutterstock.com
Domácí zmrzlina je určena k okamžité spotřebě – necháte-li ji v -18 °C do druhého, nebo dokonce třetího dne, bude tuhá jako kámen. Také proto se do průmyslově vyrobených zmrzlin dávají emulgátory – aby i při dlouhodobém hlubokém zmrazení zůstaly hebké a šly dobře naporcovat.
2. Ovocná zmrzlina
Odrazuje vás zdlouhavé míchání? Ovocnou zmrzlinu k okamžité spotřebě vyrobíte během pár minut i bez něj. Vezměte mrazené ovoce, přidejte čerstvý banán a trochu smetany nebo jogurtu a rozmixujte v přístroji, který je určen i na mixování ledu. A je hotovo! Ovoce můžete použít jakékoliv, množství cukru přizpůsobte jeho kyselosti. Ještě lepší než cukr je med – zmrzlina bude o fous hebčí.
Máte rádi studené pochoutky ze sezonního ovoce? Zkuste naši bleskovou jahodovou zmrzlinu.

Domácí zmrzliny jsou výborné, snadné a máte absolutní kontrolu nad tím, co mlsáteFoto: Miiisha, Shutterstock.com
3. Nanuky
Dáte si raději nanuky? Formičky koupíte za pár korun, a komu nevadí velké nanuky, vystačí si s kelímky od malých jogurtů a špachtlemi z lékárny nebo malou lžičkou, ideálně plastovou – kovová by vás při konzumaci dost zábla do prstů. Stačí smíchat tvaroh nebo jogurt s rozmixovaným ovocem a naplnit formičky. Chcete-li nanuky bezmléčné, použijte pouze rozmixované ovoce, případně do forem vrstvěte různobarevné ovocné drti. Směs můžete okořenit vanilkou nebo muškátovým oříškem, pro dospělé klidně přidejte trochu alkoholu. Ale opravdu jen krapet – snižuje schopnost směsi úplně zmrznout. Nanuky jsou zmrazené za čtyři až šest hodin. Určitě vám budou chutnat naše domácí nanuky jen ze tří surovin.

Nanuky můžete vyrobit jak z tvarohu, tak i zcela bez mléka, jen z rozmixovaného ovoceFoto: barmalini, Shutterstock.com
4. Sorbety
Sorbety, tedy čistě ovocné zmrzliny, milují děti i dospělí a jejich domácí příprava není vůbec těžká, i když se potýká s podobnými obtížemi jako příprava smetanové zmrzliny. Potřebujete cukrový rozvar: 250 g cukru svařte s 250 ml vody a nechte vychladnout. Pak přidejte 500 g rozmixovaného ovoce – záleží, co máte po ruce. Vše pořádně promíchejte se šťávou z jednoho citronu, uložte do nízké vaničky a během mrazení pravidelně promíchávejte. Pokud krystalky přece jen vzniknou, problém snadno odstraníte: sorbet rozkrájejte na kusy, rychle rozmixujte v mixéru, který je vhodný i pro led, a nechte ještě jednou asi 40 minut zmrznout, tentokrát už stačí zamíchat jen jednou. Hladký sorbet je tu!
Vyzkoušejte recept na melounový sorbet krok za krokem – v článku se dozvíte další praktické tipy na výrobu zmrzliny se zmrzlinovačem i bez něj.

Citronový sorbet je nestárnoucí klasika, na jejíž výrobu potřebujete jen citrony a cukrFoto: barmalini, Shutterstock.com
5. Frogurt
Název frogurt se vžil pro mrazený jogurt a princip výroby je prostý. Zhruba 300 g mrazeného ovoce rozmixujte, smíchejte s 500 g dobře vychlazeného smetanového nebo řeckého jogurtu, podle chuti přidejte dvě až tři lžíce medu a dejte zmrznout. Frogurtem se dobře plní nanukové formičky, sníst ho ale můžete klidně hned.
Tipy, jak ozvláštnit domácí zmrzlinu
- Čokoláda - Nanuky můžete po vyndání z mrazáku polít rozpuštěnou čokoládou. Nesmí být úplně horká, aby nanuk nerozpustila, ale musí být stále tekutá. Lze ji trochu naředit smetanou – i chladnější tak bude dostatečně tekutá na potažení nanuku tenkou čokoládovou vrstvou.
- Koření a bylinky - Nebojte se experimentovat. Přidejte vanilku, špetičku skořice, citronovou, limetkovou nebo pomerančovou kůru, s ovocem můžete rozmixovat i mátu, meduňku, tymián nebo levanduli. Odvážnější mohou přidat i rozmarýn nebo bazalku. Zmrzlinu lze dochutit nejen alkoholem, ale i přírodními extrakty (třeba mandlovým) nebo balzamikem či olivovým olejem.
- Ořechy - Chcete-li ořechovou zmrzlinu dokonale hladkou a opravdu co nejvíc ořechovou, můžete si ve specializovaných obchodech pořídit ořechovou pastu určenou přímo k výrobě zmrzlin.
Tip: Při podávání pamatujte na jednoduché pravidlo: pochoutku vyndejte pár minut předem, aby lehce povolila a byla ještě krémovější a snadno se nabírala.
Jakou domácí zmrzlinu děláte vy?