Článek
Postup
01.
Šlehačku (ideálně tu trvanlivou, déle vydrží nejen zavřená, ale i vyšlehaná) vyšlehejte spolu s vanilkovým extraktem a moučkovým cukrem do tuha. Pokud potřebujete, aby vydržela hodně dlouho, můžete podle návodu na obalu použít želatinový ztužovač (pozor na to slovo želatinový!).
02.
Dno hranaté misky o velikosti zhruba 20 x 30 cm vyskládejte sušenkami, následuje vrstva šlehačky a vrstva meruněk nebo jiného ovoce pokrájeného na asi 3 mm silné plátky. Pak přijdou na řadu opět sušenky, šlehačka, ovoce a ještě jednou to stejné. Na nejhornější vrstvu dejte o něco více ovoce. V parní lázni rozpusťte máslo, přidejte nalámanou čokoládu a za stálého míchání ji nechte rozpustit. Nakonec vmíchejte trochu nevyšlehané šlehačky a můžete polévat! Dort je dobrý hned, ale o něco lepší je samozřejmě asi 3–4 hodiny proleželý.
Také se každý rok těšíte na léto, až bude sezóna meruněk? A víte, jak moc jsou zdravé? V našem článku si můžete přečíst, jak dokážou bojovat s rakovinou, cholesterolem i vráskami.