Článek
Celý trik spočívá v tom, že květák nesmažíte, ale vlastně jen posypete dokřupava opraženou strouhankou. Základní atributy v podobě měkkého květáku a křupavé strouhanky zůstanou zachovány, a ty nezdravé (zbytečný, možná i přepálený tuk) tím parádně eliminujete. Ale nebojte, přepuštěné máslo vám to bohatě vynahradí! Já jsem tohle jídlo kdysi objevila v jedné staré kuchařce a od té doby na něj nedám dopustit.
Květák s křupavou strouhankou a bylinkovými bramborami
Na 4 porce potřebujete: 1 menší hlavu květáku, sůl, 175 g másla, 1 hrnek strouhanky, podle chuti 1–2 lžíce strouhaného parmezánu, 600 g malých nových brambor, drcený kmín, 2 lžíce nasekaných bylinek podle chuti
Postup: Květák rozeberte na růžičky a uvařte v osolené vodě doměkka. Hrnec byste při vaření květáku neměli přikrývat poklicí, sloučeniny síry (které obsahují všechny košťáloviny) se tak odvaří hned na začátku a květák přestane zapáchat a i chutnat bude lépe. Když je uvařený doměkka, zchlaďte jej ledovou vodou, aby růžičky zůstaly bílé a pevné.
Plátek másla si dejte bokem na brambory. Zbytek rozpusťte v rendlíčku a na mírném plamenu přepouštějte tak dlouho, dokud se nepřestane dělat pěna a světlá vrstva podmáslí tvořící se na dně nezmizí. Přepuštěné máslo sceďte přes plátýnko nebo jemné sítko. Strouhanku nasucho opražte na pánvi, těsně před koncem pražení vmíchejte parmezán, přidat můžete i špetku muškátového květu.
Brambory očistěte, nakrájejte a uvařte v osolené vodě s trochou drceného kmínu doměkka. Slijte je a navrch na chvíli položte prohřát květák. Ten pak zase odeberte. K bramborám přidejte nasekané bylinky a plátek másla, přiklopte poklicí a párkrát proházejte, aby se obalily bylinkami. Růžičky květáku podávejte posypané strouhankou, zakápnuté přepuštěným máslem a s bylinkovými bramborami.
SEZONA KVĚTÁKU NABÍZÍ MNOHÁ POTĚŠENÍ
Jak se vám recept líbí? Vřele doporučuji vyzkoušet stejnou úpravu s bílým chřestem či brokolicí.