Článek
Postup
01.
Maso a vnitřnosti uvařte tak, aby nebyly příliš měkké. Kůže vařte zvlášť v osolené vodě s oloupanou celou cibulí, bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Hotové maso a droby vyndejte z vývaru (použijte ho třeba na zabijačkovou polévku), nakrájejte na úhledné kousky a zalijte procezeným vývarem z kůží.
02.
Kůže jemně umelte a dejte k masu. Do směsi nasypte majoránku, přidejte utřený česnek nebo i mletou syrovou cibuli podle chuti. Do dobře okořeněné a promíchané masové směsi přilijte 300 až 500 ml vepřové krve. Je-li třeba, dosolte, promíchejte a plňte buď do čistých vepřových žaludků, nebo do obalů na tlačenku.
PLÁNUJETE VEPŘOVÉ HODY BEZ ŘEZNÍKA? S NÁMI TO HRAVĚ SVEDETE
03.
Naplněné tlačenky vařte pomalým varem 1,5 až 2 hodiny a občas lehce zamíchejte. Dávejte pozor, aby se – zejména tlačenky v přírodním vepřovém žaludku – nepřichytily ke dnu. Vaření věnujte velkou pozornost! Nedovařená tlačenka se velmi rychle kazí. Stupeň uvaření zkontrolujte vpichem naostřenou špejlí: z hotového výrobku vytéká čirá šťáva.
04.
Uvařené tlačenky opláchněte ve studené vodě. Položte na ně prkénko a na něj postavte například sklenici vody. Zatížené tlačenky nechte ve studené místnosti. Během chladnutí je několikrát obraťte, aby se tuk neusadil pouze na jedné straně výrobku.
Láká vás domácí výroba vepřových pochoutek, nebo to raději necháte na řezníkovi?