Hlavní obsah
2,9
(167)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Zázvorky patří k méně obvyklým druhům cukroví, kdo je ale ochutná, ten už je pak chce péct každý rok. Budete mezi jejich milovníky patřit i vy?

1 hod., 30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 plechy
  • 150 g cukru krupice
  • 1 ks vejce
  • 1 ks žloutků
  • 15 g čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g hořké čokolády
  • 1 lžíce rostlinného oleje
Článek

Postup

01.

Dejte do mísy cukr, vejce, žloutek, nastrouhaný zázvor, kůru z citronu a metličkou vše vymíchejte do pěny.

Foto: Jakub Jurdič

Oddělte žloutek od bílku a zázvor nastrouhejte najemnoFoto: Jakub Jurdič

02.

Poté do základu přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a rukama vypracujte vláčné, hladké, ale měkké a poddajné těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte ho v lednici uležet, minimálně hodinu.

Foto: Jakub Jurdič

Těsto nejlépe vypracujete rukama, mělo y být vláčné a pružnéFoto: Jakub Jurdič

03.

Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. Odpočaté těsto vyválejte na asi 3 mm vysoký plát a vykrajujte z něj tvary, které se vám líbí. Počítejte s tím, že „řez” nebude hladký, protože místy kousky zázvoru udělají na okrajích své.

Foto: Jakub Jurdič

Vykrajujte různé tvary: houbičky, srdíčka, hvězdičky, kolečka, andílky. Fantazii se meze nekladouFoto: Jakub Jurdič

04.

Zázvorky pokládejte na plech s pečicím papírem, můžete klidně blízko vedle sebe. Pečte asi 12–14 minut, dokud okraje nezrůžoví.

05.

Když zchladnou, rozpusťte čokoládu s olejem a pomocí lžíce zázvorky střídavě pocákejte. Vložte je do krabice a nechte do Štědrého dne uležet, budou měkčí.

Foto: Jakub Jurdič

Hotové a vychladlé zázvorky pocákejte čokoládovou polevouFoto: Jakub Jurdič

Tip: Těsto je lepší zadělat den předem.

Podle vánoční tradice má být na stole 7 druhů cukroví. Klasickou jsou pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Můžete zkusit i nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kokosové kuličky a mandlové hříbečky.

A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévkusmaženého kaprabramborovým salátem?

Energetická hodnota celkem - 3 plechy
Energie6 949,22 kJ
Bílkoviny28,88 g
Tuky41,53 g
Sacharidy286,23 g
Sůl0,2 g
SAFA12,85 g
Vláknina9,72 g
Cukry174,03 g
Související témata:

Načítám