Článek
Postup
01.
Dejte do mísy cukr, vejce, žloutek, nastrouhaný zázvor, kůru z citronu a metličkou vše vymíchejte do pěny.
02.
Poté do základu přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a rukama vypracujte vláčné, hladké, ale měkké a poddajné těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte ho v lednici uležet, minimálně hodinu.
03.
Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. Odpočaté těsto vyválejte na asi 3 mm vysoký plát a vykrajujte z něj tvary, které se vám líbí. Počítejte s tím, že „řez” nebude hladký, protože místy kousky zázvoru udělají na okrajích své.
04.
Zázvorky pokládejte na plech s pečicím papírem, můžete klidně blízko vedle sebe. Pečte asi 12–14 minut, dokud okraje nezrůžoví.
05.
Když zchladnou, rozpusťte čokoládu s olejem a pomocí lžíce zázvorky střídavě pocákejte. Vložte je do krabice a nechte do Štědrého dne uležet, budou měkčí.
Tip: Těsto je lepší zadělat den předem.
Podle vánoční tradice má být na stole 7 druhů cukroví. Klasickou jsou pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Můžete zkusit i nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kokosové kuličky a mandlové hříbečky.
A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévku a smaženého kapra s bramborovým salátem?