Hlavní obsah
3,2
(54)
Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

I mezi jednotlivými druhy cukroví jsou velké rozdíly. Některé je pracné více, některé méně. Jestli ale zrovna hledáte inspiraci pro to rychle hotové, zkuste madlenky od Ivety Fabešové.

55 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
30 kusů
  • 140 g másla
  • 2 ks vejce
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 90 g cukru moučka
  • 2 lžíce medu
  • 180 g hladké mouky
  • 1 ks pomerančové kůry
Na vymazání formiček
  • 1 hrudka másla
Na posypání
  • 1 dkg cukru moučka
Článek

Postup

01.

Máslo rozpusťte. V míse rozšlehejte vajíčko, přidejte špičkou nože vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku, med a vše důkladně promíchejte. Pak přidejte přes síto prosátou mouku smíchanou s moučkovým cukrem, ještě jednou promíchejte a nakonec do těsta zadělejte i pomerančovou kůru a rozpuštěné máslo. Hotové těsto pak nechte asi 2 hodiny odstát.

02.

Troubu zapněte na 180 stupňů a formičky na pracny vymažte máslem. Těsto takřka není mastné, takže kdybyste to neudělali, z formiček byste ho jen těžko dostávali. Do připravených formiček pak naplňte těsto: do těch větších se vám bude lépe mačkat lžící, do těch malých se bude dobře plnit cukrářským sáčkem.

Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

03.

Připravené cukroví vložte do trouby a pečte asi 10 minut dozlatova. Pak ho vyklopte, nechte vychladnout a nakonec lehce pocukrujte.

Tip: Madlenky můžete dělat do formiček na pracny, v dnešní době už je na výběr i spousta silikonových forem, které nemusíte vymazávat a práce vám tak půjde rychle od ruky.

Související témata:

Načítám