Článek
Postup
01.
Hmotu na lanýžky je potřeba připravit si večer předem, aby do rána ztuhla a bonbony z ní šly tvarovat. Také množství smetany je tentokrát v gramech: kastrolek položte na váhu, tu vynulujte a už jen přidejte smetanu, máslo a cukr.
02.
Za stálého míchání zahřívejte na středním plameni až do chvíle, kdy se cukr i máslo rozpustí. Směs pak ihned odstavte, vlijte trochu likéru (griotku, amaretto nebo pomerančový či malinový likér) a přidejte najednou všechnu nalámanou čokoládu (nejlépe ji nalámete, když s ní ještě se zavřenou v obalu párkrát bouchnete o hranu linky). Vařečkou míchejte, dokud se všechna nerozpustí. Směs pak uložte do druhého dne do lednice, aby hezky ztuhla.
03.
Rozložte na sebe dva až tři papírové ubrousky a na ně prosejte kakaový prášek. Lžičkou odkrajujte ze ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově je prsty zaoblete (čokoláda se velmi rychle rozpouští) a pokládejte je do kakaa. Vždy, když máte tři až čtyři kousky hotové, je obalte: střídavě nadzvedávejte okraje ubrousků, kuličky tak donutíte kolébat se kakaovým práškem. Obalené lanýžky oklepejte a přendejte do malých papírových košíčků.
Tip: Směs na lanýžky můžete mít vždy po ruce v lednici a kdykoli pár kousků přidělat, je totiž potřeba je uchovávat v chladu. Navíc všechny kousky, které připravíte, závratnou rychlostí zmizí ještě dřív, než stihnou umazat košíčky.