Hlavní obsah
3,4
(28)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tato verze klasického buřtguláše je plná čerstvé letní zeleniny, a navíc v ní plavou kypré krupicové noky. Přidávají mu překvapivou jemnou strukturu a chutnají zejména dětem. Dospělí si přidají kousek ostré chilli papričky a plný hrnec zmizí téměř okamžitě.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 2 ks cibule
  • 3 ks rajčat
  • 3 ks paprik
  • 3 ks špekáčků
  • 1 kg brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička soli
Krupicové noky
  • 1 ks vejce
  • 4 lžíce krupičky
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 1 ks červené chilli papričky
  • 1 bochník chleba
Článek

Postup

01.

Rajčata nařízněte do kříže, spařte vařící vodou, oloupejte a nakrájejte na kostičky, šťávu zachyťte. Z paprik odstraňte jádřince a pokrájejte na menší kostičky. Brambory oloupejte a pokrájejte na kostky.

Tip: Do buřtguláše se nejvíc hodí zelené tenkostěnné papriky, a pokud máte rádi ostřejší jídla, mohou být i pálivé.

02.

Ze špekáčků stáhněte střívko a nakrájejte je na kostičky, cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte sádlo, přidejte cibuli, osolte, opepřete a opečte ji dosklovata. Až cibule zprůhlední, přidejte i nakrájenou papriku a špekáčky a také je osmažte, postačí 3–4 minuty. Nakonec přidejte prolisovaný česnek a promíchejte.

03.

Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypejte mletou červenou papriku a drcený kmín a dobře rozmíchejte v horkém tuku. Přidejte brambory a rajčata i se šťávou, kterou pustila. Přilijte tolik vody, aby byly brambory ponořené, přiveďte k varu, zmírněte plamen a zvolna vařte asi 15 až 20 minut, až budou brambory téměř uvařené.

04.

Zatím si připravte těsto na noky. V misce promíchejte vejce, sůl a tolik krupice, aby vzniklo těstíčko hutné asi jako hustější kaše. Až budou brambory měkké, zesilte plamen. Malou lžičkou odebírejte kousky těsta (noky opravdu hodně nabydou, na jeden postačí asi tři čtvrtě lžičky těsta) a zavařte je přímo do buřtguláše. Až budou v hrnci všechny, velmi jemně promíchejte, vypněte plamen a nechte pod pokličkou dojít ještě 5 až 10 minut.

Tip: Pokud nemáte s krupicovými noky zkušenosti, zavařte nejdřív jeden na zkoušku, a když se bude rozpadat, přidejte ještě trochu krupice.

05.

Hotový buřtguláš podávejte s dobrým chlebem, bohatě posypaný čerstvými zelenými natěmi, případně s nasekanou chilli papričkou.

Letní trojice cibule–rajčata–papriky je chutná a oblíbená. Vyzkoušejte pravé maďarské lečo anebo skvělé plněné papriky po maďarsku. Vynikající jsou i vajíčka v leču huevos rancheros. A za vyzkoušení rozhodně stojí pikantní zeleninová směs na topinky s cuketou.

Související témata:

Načítám