Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Začátek listopadu již tradičně patří husímu masu. Až budete konfitovat svatomartinskou husu, přidejte dvě stehna navíc a udělejte z nich skvělé rillettes. Zkuste je klidně už tenhle víkend jako trénink na svatého Martina.

15 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 skleničky
Pomazánka
  • 2 ks husích stehen
  • 270 g husího sádla
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce koňaku
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
K podávání
  • 1 ks čerstvého chleba
    1
  • 2 ks červené cibule
  • 8 ks kyselých okurek
    10
    12
Obsažené alergeny
10
Hořčice
12
Oxid siřičitý a siřičitany
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Husí stehna očistěte a uložte do pekáčku, klidně velmi natěsno k sobě. Zalijte rozehřátým sádlem tak, aby byla celá ponořená. Pokud tolik sádla nemáte, bude potřeba je pravidelně otáčet, aby se na stehnech nevytvořila propečená kůrka.

02.

Do sádla přidejte bylinky. Mohou být i se stonky, na závěr je alespoň jednoduše vyndáte. Pořádně osolte, opepřete a přidejte rozmáčknutý stroužek česneku, neprolisovávejte ho, budete ho také vyndavat.

03.

Troubu zapněte na 120 °C a vložte do ní nachystané maso. Nechte asi 2,5–3 hodiny konfitovat – tak se říká technice pečení masa v sádle. Hotové maso pak samo odpadává od kosti.

04.

Upečené maso vyndejte ze sádla a oberte, jde to opravdu úplně snadno. Vidličkou ho natrhejte na vlákna a přendejte do mísy. Ze sádla vyjměte bylinky a česnek a částí sádla zalijte natrhané maso. Pořádně promíchejte.

05.

Podle potřeby ještě osolte, opepřete a přidejte koňak. Sádla přidávejte tolik, aby pomazánka měla jemnou hustou konzistenci. Počítejte s tím, že vychlazením v lednici ztuhne.

06.

Hotové rillettes dejte do skleniček o velikosti 200–300 ml. Povrch zalijte ještě lžicí sádla a zavíčkujte. V lednici takto vydrží i 2–3 týdny. Sádlo je skvělý konzervant a rillettes znamená v překladu škvarky, technicky je to vlastně pomazánka příbuzná škvarkové.

07.

Podávejte na čerstvém pečivu s jemně nakrájenou cibulkou nebo třeba kyselou okurkou.

Pomazánka v hezké skleničce je skvělá také jako dárek. Udělat si můžete i vepřové rillettes, vyzkoušené mám i krůtí nebo králičí maso. Na svatomartinské tabuli by neměl chybět ani kaldoun. Anebo si připravte rovnou celé svatomartinské menu podle vašich představ.

Načítám