Hlavní obsah
5,0
(4)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Cizrna se začíná pomalu, ale jistě dostávat mezi stálice českých kuchyní. Leckdo už z ní dnes pravidelně připravuje polévku nebo kaši. Chcete vyzkoušet další cizrnové tipy? Přinášíme vám recept na výborný hummus.

20 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 300 g cizrny
  • 40 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 ks chilli papričky
  • 5 snítek listové petržele
  • 1 ks citronu
  • 200 g sezamových semínek
  • 1 špetka soli
  • 8 ks pečiva
  • 60 ml pasty tahini
Článek

Postup

01.

Nejdříve začněte s Tahini pastou, která dodá hummusu tu správnou chuť. Pokud nemáte zakoupenou, můžete vyrobit domácí. Sezamová semínka rozprostřete na plech a dejte je péct na 180 °C, dokud nezhnědnou. Pak je nechte trochu vychladnout, přesypte je do mixéru, zalijte 60 ml kvalitního olivového oleje a rozmixujte. Mixujte dostatečně dlouho, aby vznikla hladká pasta. Tu dejte do skleničky a vychladit do lednice. Tak vám vydrží i několik měsíců (použít ji můžete i jako pomazánku nebo jako ochucovadlo spousty jídel).

02.

Uvařenou a okapanou cizrnu dejte do mixéru, přidejte k ní 40 ml oleje, vylisovaný česnek, sůl, bylinky a rozmixujte na hladkou a nadýchanou pastu. Pak začněte dochucovat, a podle vlastní chuti přidávejte citron, chilli papričku a sůl. Nakonec do hummusu vmíchejte vrchovatou lžičku tahini pasty. Podávejte buď namazané na pečivu, nebo v mističce, aby si každý mohl namáčet.

V zásobě máme i další tipy na cizrnovou pomazánku.

Související témata:

Načítám