Článek
Postup
01.
Mimo sezonu použijte plechovku drcených rajčat, jinak dejte čerstvá. Malým nožíkem z nich vykrojte zbytky stopky, na druhé straně nařízněte do kříže, v míse přelijte vroucí vodou a po deseti vteřinách je propláchněte studenou vodou, oloupejte a nasekejte. (Rajčata lze oloupat i bez vody.)
02.
Na kostičky pokrájenou cibuli a papriku spolu s nasekanou chilli papričkou dozlatova opečte na olivovém oleji. Během smažení osolte.
03.
Přidejte římský kmín, podrcený česnek a připravená rajčata a bez pokličky zprudka povařte 5 až 10 minut, až se odpaří většina tekutiny. Podle chuti osolte a opepřete. Jestli máte rádi koriandr, vmíchejte nasekané stonky – lístky si nechte na ozdobu.
04.
Podávejte na opečené tortille spolu s volským okem, sýrem (balkán, feta, parmezán), fazolemi nebo fazolovou pastou frijoles refritos a koriandrem. Podle chuti přidejte i avokádo, červenou cibulku nebo další chilli, ideálně jalapeño.
Tip
Vajíčka můžete také připravit přímo v zeleninové směsi – dělá se tak slavná šakšuka. A až se vám přejí červená omáčka, připravte si zelenou verzi šakšuky s hráškem a mátou.
Chystáte mexickou hostinu? Pak vám doporučujeme tacos s trhaným masem, plněné papriky se sýrem a jako dezert nezbytný karamelový pudink z kondenzovaného mléka!