Hlavní obsah
2,9
(878)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Hubník, chcete-li houbovec, je populární staročeské jídlo, které chutná stejně dobře teplé i studené. Vyzkoušíte ho?

15 min.
Příprava
1 hod., 5 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 30 g sušených hub
  • 4 ks rohlíku
  • 4 ks vejce
  • 250 ml mléka
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 ks cibule
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 hrst listové petržele
  • 40 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce krupičky
Článek

Postup

01.

Sušené houby namočte na hodinu do vody. Mezitím si nakrájejte na kostičky rohlíky a anglickou slaninu.

02.

Namočené houby ještě překrájejte, osolte a na lžíci másla duste na mírném ohni asi 15 minut. Když bude potřeba, podlijte je trochou vody. Změklé houby nechte zcela zchladnout.

03.

Nyní si společně dozlatova orestujte kostičky slaniny a najemno nasekanou cibuli. Poté je rovněž nechte zchladnout.

04.

Kostičky pečiva dejte do větší mísy, zalijte je mlékem a přidejte celá vejce. Zamíchejte a pak do tohoto těsta přidejte krupičku, zchladlé houby a slaninu s cibulkou společně s omastkem. Nakonec přidejte nasekané bylinky - rozmarýn s petrželkou a směs osolte a opepřete.

05.

Troubu předehřejte na 170 stupňů. Zapékací mísu vymažte máslem a nalijte do ní houbovou směs. Na povrch rozdělte kousky zbylého másla a dejte péct asi na 50 minut do horkovzdušné trouby.

Foto: Svatava Vašková

Vydatné houbové staročeské jídlo, na kterém si pochutnáte i za studenaFoto: Svatava Vašková

Hubník se dá připravit na nespočet způsobů. Můžete vynechat slaninu, naopak přidat česnek, ale i třeba i sušené brusinky a kousky mandlí. 

Související témata:

Načítám