Článek
Chlebíčková forma mi zůstávala doma dlouho ležet ladem. Až do chvíle, kdy spatřil světlo světa první sladký chlebíček. Spolu s nezbytnou kávou patří mezi moje oblíbené snídaně. Někdy extra zdravý plný semínek, prostý cukru a jindy zase klasický nedělní, plný zakázaných dobrot! Ten dnešní hruškový můžete podávat třeba se zakysankou.
Hruškový chlebíček
Na 1 chlebíčkovou formu budete potřebovat: 150 g hladké mouky, 150 g špaldové mouky, 3 vejce, 100 ml oleje, 100 ml smetany, 100 g třtinového cukru, 1/2 lžíce kakaa, 4 lžíce hruškové přesnídávky, 1 lžičku prášku do pečiva, máslo na vytření formy. Na dohotovení: 2 hrušky, ½ lžíce třtinového cukru, 1 lžíci mletých ořechů (lískové nebo vlašské), špetku skořice
Postup: Do mísy vklepněte vejce, přidejte cukr a šlehejte do pěny. Pak postupně přidávejte mouky smíchané s práškem do pečiva a kakaem, smetanu, přesnídávku a olej. Hotové těsto nalejte do máslem vymazané formy. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na kousky a v misce je promíchejte s cukrem, skořicí a ořechy. Poskládejte je navrch těsta a chlebíček vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte ho 35 až 40 minut.
Tip: Tenhle chlebíček snese i něco aromatičtějšího. Můžete přidat nastrouhaný zázvor s mletou kurkumou, a jak jsme již psali výše, skvělý je i se zakysanou smetanou.
Sladké domácí pečení je prostě skvělé. Zkuste i mrkvový chlebíček s pomerančovou polevou nebo třeba kombinaci jahod a čokolády v článku Sladký chlebíček 3× jinak: Zvládnou ho i začátečníci!!