Článek
Postup
Troubu zapněte na 180 °C. Hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky. Promíchejte je s cukrem a citronovou šťávou a nechte odležet.
01.
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a všechno koření. V jiné míse smíchejte cukr, olej, med a vanilkový extrakt, metlou vše důkladně promíchejte a pak jedno po druhém zašlehejte vejce. Nakonec zapracujte i moučnou směs. Podle potřeby přidejte asi 1/4 hrnku mléka, aby těsto bylo přiměřeně husté (má být ale spíš tuhé než řídké).
02.
Formu vymažte tukem a vysypte moukou. Do těsta vmíchejte hrušky i s tekutinou a nalijte do formy. Pečte asi 60 minut dozlatova. Pak nechte chvíli vychladnout a vyklopte z formy. Krájejte až zcela vychladlé.
Máte rádi moučníky s kořením v chlebíčkové formě? Ochutnejte kaki perníkový chlebíček anebo kořeněný cuketový chlebíček. Výtečný je i mrkvový koláč s pistáciemi.