Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny.

Na koláč nejsou potřeba žádné složité ingredienceFoto: Eva Malúšová
02.
Mouku, máslo a sůl rozmixujte na drobenku, přilijte vodu a nejprve v mixéru a poté rukama zpracujte na hladké těsto.

Těsto si nejjednodušeji připravíte v mixéruFoto: Eva Malúšová
03.
Na pomoučené ploše těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 32 cm. Okraje odřízněte a případně je schovejte na ozdobu. Dno několikrát propíchejte vidličkou, překryjte kolečkem pečicího papíru, zatižte luštěninami (díky nim se dno nevyboulí a můžete je samozřejmě použít opakovaně) a pečte 12 minut při 200 °C. Ihned po upečení dno potřete bílkem a vraťte ještě na minutku do trouby. Díky tomuto opatření se pak korpus nerozmáčí.

Formu vyložte rozváleným těstem, zatižte luštěninami a po upečení ještě potřete bílkem, aby se těsto pěkně zatáhlo a nenavlhloFoto: Eva Malúšová
04.
Mezitím si připravte krém: smetanu prošlehejte s cukrem, žloutky, moukou a skořicí. Upečený korpus obložte plátky hrušek (vybírejte co nejzralejší kusy, ale hodí se i jablka) a přelijte krémem.

Na předpečený korpus přijdou plátky hrušek a žloutkovo-smetanový krém se skořicíFoto: Eva Malúšová
05.
Povrch posypejte mandlemi a případně ozdobte zbytkem těsta, ze kterého vykrájíte lístečky, hvězdičky nebo jiné tvary. Ty můžete také potřít bílkem, aby chytly pěknou barvu. Pečte 35-40 minut při 200 °C.

Povrch posypejte mandlemi a ozdobte zbytky těsta, které můžete také potřít bílkemFoto: Eva Malúšová

Křehké máslové těsto, jemný krém, slaďounké hrušky a neodolatelná vůně, to všechno vás čeká po upečení tohoto koláčeFoto: Eva Malúšová
Nevíte, co se zbylými bílky? Schovejte si je v lednici na některý z moučníků z článku Dezerty lehké jako sníh. Zkuste dorty, pusinky i křehký koláč.