Hlavní obsah
3,5
(83)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Když „obyčejnou“ bublaninu upečete v dortové formě, pokladete ozdobně nařezanými sladkými hruškami a přelijete medovou polevou s levandulí, získáte elegantní dezert s francouzským šmrncem.

25 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
23 cm průměr formy
Koláč
  • 3 ks hrušek
  • 2 ks vejce
  • 130 g cukru moučka
  • 80 g másla
  • 200 ml mléka
  • 280 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
Na polevu a dokončení
  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce vody
  • 1 lžička levandule
Článek

Postup:

01.

Suroviny na těsto vyndejte z lednice včas, aby měly pokojovou teplotu. Dortovou formu vyložte papírem na pečení – lépe přilne, když ji napřed vytřete kouskem másla.

02.

Hrušky podélně rozřízněte, odstraňte jádřinec, stopku a bubáka. Položte je řeznou stranou na pracovní plochu a bříška hrušek ozdobně nakrojte, ale nedokrojte, podélnými řezy. Pomůže vám špejle – zapíchněte ji příčně asi půl centimetru nad řeznou stranou hrušky – nůž se o ní při krájení zastaví a hruška se vám nerozpadne.

03.

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh.

04.

Ke žloutkům přidejte cukr a změklé máslo a společně je utřete. Postupně vešlehejte vlažné mléko a asi polovinu mouky prosáté s práškem do pečiva. Další část mouky zapracujte střídavě se sněhem už jenom zlehka stěrkou.

05.

Hotové těsto lžící naklaďte do formy, navrch rozložte ozdobně naříznuté hrušky a pečte v předehřáté troubě 35–40 minut, až povrch zezlátne a špejle zkusmo zapíchnutá do těsta vyjde suchá.

06.

Zatímco se koláč peče, v malém rendlíku jemně zahřejte med s vodou a přidejte květy levandule. Množství vody dolaďte podle hustoty medu – potřebujete konzistenci hustějšího sirupu.

07.

Upečený koláč nechte malou chvíli zchladnout, těsto propíchejte špejlí a zalijte levandulovým medem. Nechte zchladnout, ozdobte ještě pár kvítky levandule a podávejte.

Tip

K hruškám a medu se výborně hodí i rozmarýn. Pokud máte rádi překvapivé chutě, zkuste ho místo levandule.

Související témata:

Načítám