Článek
Postup:
01.
Suroviny na těsto vyndejte z lednice včas, aby měly pokojovou teplotu. Dortovou formu vyložte papírem na pečení – lépe přilne, když ji napřed vytřete kouskem másla.
02.
Hrušky podélně rozřízněte, odstraňte jádřinec, stopku a bubáka. Položte je řeznou stranou na pracovní plochu a bříška hrušek ozdobně nakrojte, ale nedokrojte, podélnými řezy. Pomůže vám špejle – zapíchněte ji příčně asi půl centimetru nad řeznou stranou hrušky – nůž se o ní při krájení zastaví a hruška se vám nerozpadne.
03.
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh.
04.
Ke žloutkům přidejte cukr a změklé máslo a společně je utřete. Postupně vešlehejte vlažné mléko a asi polovinu mouky prosáté s práškem do pečiva. Další část mouky zapracujte střídavě se sněhem už jenom zlehka stěrkou.
05.
Hotové těsto lžící naklaďte do formy, navrch rozložte ozdobně naříznuté hrušky a pečte v předehřáté troubě 35–40 minut, až povrch zezlátne a špejle zkusmo zapíchnutá do těsta vyjde suchá.
06.
Zatímco se koláč peče, v malém rendlíku jemně zahřejte med s vodou a přidejte květy levandule. Množství vody dolaďte podle hustoty medu – potřebujete konzistenci hustějšího sirupu.
07.
Upečený koláč nechte malou chvíli zchladnout, těsto propíchejte špejlí a zalijte levandulovým medem. Nechte zchladnout, ozdobte ještě pár kvítky levandule a podávejte.
Tip
K hruškám a medu se výborně hodí i rozmarýn. Pokud máte rádi překvapivé chutě, zkuste ho místo levandule.